LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Književni festival

Završio bogat program 14. Vriska, u fokusu festivala bili su poezija, identitet i jezik

U osam festivalskih dana predstavljeno je 37 autora koji su razgovarali o preko 50 knjiga u pet programskih linija.

U osam festivalskih dana predstavljeno je 37 autora koji su razgovarali o preko 50 knjiga u pet programskih linija.

Nedjeljnim programom i promocijom knjige Sami Marinka Koščeca završio je festivalski dio 14. Vriska – riječkog sajma knjiga i festivala autora. U osam dana predstavljeno je 39 književnih programa, a 37 autorica i autora razgovaralo je o preko 50 knjiga u 5 programskih linija.
 
Vrisak je svečano otvoren 12. rujna proglašenjem pobjednika V.B.Z.-ove Nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2021, koju je osvojio Ivica Prtenjača. V.B.Z. je nagrađeni rukopis ukoričio u knjigu Sine, idemo kući, a u romanu se Prtenjača bavi gubitkom, kratkotrajnom nadom i sjećanjem jedne obitelji.

Tema ovogodišnjeg Vriska bila je Rijeka poezije, a u prostoru Exportdrva, u kojem se održavao središnji dio festivalskog programa, bilo je izloženo i Stablo poezije, maslina inspirirana istoimenom zbirkom velikog pjesnika Abdellatifa Laâbija, gosta festivala, na kojoj su se nalazili stihovi domaćih i stranih pjesnika i pjesnikinja. Velika književna avantura počela je prije puno tisuća godina upravo s poezijom i u današnjem svijetu, koji je suočen s brojnim izazovima, poezija je pravi jezik kojim se može detektirati i izraziti temeljne ljudske probleme.

Upravo je veliki marokansko-francuski pisac Abdellatif Laâbi na promociji svoje zbirke sažeo ono o čemu se na festivalu najviše govorilo: pri izgradnji umjetnosti postoji konstantno propitivanje, tjeskoba.

Na 14. Vrisku predstavljen je i trogodišnji projekt Na margini pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije, u kojem V.B.Z. objavljuje i promovira manje zastupljene glasove, žanrove i iskustva u europskim književnostima, a u sklopu kojeg je organiziran razgovor s Rékom Mán-Várhegyi, autoricom romana Magnetno brdo i dobitnicom Nagrade Europske unije za književnost. Također, projekt promovira i grafičke romane o manjinskim iskustvima pa su autori romana Ljeto njezina života, književnik Thomas von Steinaecker i ilustratorica Barbara Yelin pričali što ih je inspiriralo da napišu priču o životu jedne žene u staračkom domu.

Kao i prethodnih festivalskih godina, u programu U fokusu Vrisak je predstavio recentnu prozu i publicistiku suvremenih domaćih književnika i književnica, koja je privukla veliko zanimanje i kritičara i čitatelja. Gošće ovogodišnjeg programa bili su Ivana Bodrožić, Velid Đekić, Ivica Đikić, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Rajko Grlić, Tatjana Gromača, Dubravko Ivaniš, Marinko Koščec, Marko Pogačar, Borivoj Radaković, Vedrana Rudan, Roman Simić, Frida Šarar i Zoran Žmirić.
FOTO: TANJA KANAZIR