LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekcija filma „IDEŠ? IDEM!”

YouTuberi u glavnoj ulozi; „Ako ovaj film vrati klince u kina na hrvatski film, to će biti njegova najveća vrijednost!”

Film „Ideš? Idem!” u režiji Ljube Zdjelarevića stiže u kina 5. prosinca diljem Hrvatske. Riječ je o zabavnoj komediji koja prvi put u igranoj formi okuplja mlade zvijezde YouTube scene uz koje današnje generacije odrastaju.

Film „Ideš? Idem!” u režiji Ljube Zdjelarevića stiže u kina 5. prosinca diljem Hrvatske. Riječ je o zabavnoj komediji koja prvi put u igranoj formi okuplja mlade zvijezde YouTube scene uz koje današnje generacije odrastaju.

Bili smo na novinarskoj projekciji dugometražnog igranog filma Ideš? Idem! u režiji Ljube Zdjelarevića. Zabavna komedija prvi put u igranoj formi okuplja najpoznatije i najutjecajnije regionalne YouTube zvijezde i vodeće influencere uz koje odrastaju današnje generacije.

Radi se o dosad, u našoj domaćoj filmskoj produkciji, neviđenom i nekonvencionalnom projektu koji predstavlja mlade virtualne zvijezde: Veroniku Rosandić, Kaju Kočevar – Kayu Solo, Vida Juračića, Frana Lauša, Bogdana Ilića – Baku Prase, Niku Ilčić, Amela Družanovića – Mecu Cazina, Nenada Krstića – Tonyja TCTN-a i mnoge druge. Zijad Gračić jedini je profesionalni glumac u filmu.

Na koji je način rađen eksperimentalni projekt pojašnjava redatelj Ljubo Zdjelarević:

– Kako filmovi u Hrvatskoj u proteklih par godina nisu ostvarili neki zapaženi kino uspjeh, mi smo počeli istraživati koje bi teme i filmovi mogli ostvariti neki kino potencijal i naletjeli na YouTubere. To je jedan sasvim novi, drugačiji svijet, YouTuberi su ekstrovertirani, a publika postoji. Odlučili smo saznati postoji li tu nešto što možemo uobličiti, tu ideju da YouTubere prebacimo na kinoplatno.

Nadodaje kako je ideja bila da projekt bude regionalan, stoga su glumce određivali po zemljama, otkud dolaze i po sadržaju koji stvaraju:

– Tražili smo YouTubere koji mogu komunicirati s većim brojem ljudi te koje smo ocijenili na temelju njihovog videosadržaja da mogu glumački najbolje funkcionirati u svojoj izvedbi.

Film sniman po scenariju Nikoline Bogdanović prikazuje zabavno filmsko proputovanje od Zagreba do Istanbula u kojem svatko od glumaca predstavlja samog sebe. Zadaća mladih YouTubera bila je da u zadanim situacijama glume sami sebe.

Evo kakva je energija bila na setu:

– Energija na setu je bila jako pozitivna, a kroz same pripreme smo shvatili da bi njihova izvedba mogla biti jako dobra. I improviziraju super. Ipak je početna pretpostavka da su oni naturščici, a želja nam je bila, naravno, da ispadnu u glumačkom smislu najbolje moguće jer krajnji cilj je da im klinci vjeruju. Da nakon odlaska u kino zaključe da je film bio vrijedan gledanja, da se možda inspiriraju pričom i sami nešto poduzmu, neku akciju poput roadtripa u Istanbul. Barem do Samobora autostopom na kremšnite. A za to su naši glavni likovi morali biti uvjerljivi jer, na kraju krajeva, ovo je ipak njihov film. – istaknuo je Ljubo Zdjelarević.

Redatelj zaključuje:

– Ako ovaj projekt postigne konkretan uspjeh i vrati klince u kino na hrvatski film, onda je to njegova najveća vrijednost, a takav uspjeh bi, vjerujem, mogao inspirirati druge produkcijske kuće i autore da se okušaju u sličnim pothvatima.

Imali smo priliku razgovarati i s glavnim glumcem Vidom Juračićem, zanimalo nas je koja je razlika stajati ispred kamere za YouTube te kamere za film, evo što nam otkriva:

Vid Juračić; FOTO: Ela Smoljan

– Pa najveća razlika je u tome što smo imali scenarij i ništa nije bilo spontano, već jasno znaš što moraš izvesti pred kamerom. Na neki način za mene je to bilo i lakše jer samo za što sam se morao pobrinuti je da što bolje izvedem to što piše u scenariju, a nisam se morao pobrinuti za snimanje, kadriranje i za sve ostalo za što se moram kada sam radim video.

Budući da su YouTuberi morali glumiti sami sebe, pitali smo ga je li bio sasvim svoj ili ne:

– Lik je baziran na meni, to je neka verzija mene, no naravno ne bih ja u svim situacijama izreagirao kako sam u filmu, ipak je to gluma.

Vid Juračić pored YouTubea bavi se arhitekturom, pa nas je zanimalo planira li sad i glumačku karijeru:

– Pa arhitekturu sam zapostavio u zadnjih godinu dana, tako da se najviše baziram na YouTube. Što se tiče glumačke karijere, vidim se u tome i volio bih nastaviti u tom smjeru.

Koliki utjecaj imaju YouTuberi na današnju generaciju, glavni glumac otkriva:

– Pa jednaki utjecaj kao što je televizija imala na moju generaciju, svi mladi svoje slobodno vrijeme provode gledajući YouTube. Teško je naglasiti koliko je taj utjecaj velik i bitan.

Poruka koju bi poslao mladima glasi:

– Da se ne ograniče samo na konzumaciju sadržaja na internetu, već da počnu stvarati svoj vlastiti sadržaj za YouTube i druge društvene mreže jer imaju priliku stvarati i to pokazati svijetu.

Također otkriva usudi li se u stvarnom životu napraviti roadtrip kao u filmu:

– Apsolutno da, samo napravio bih ga bez toliko promišljanja.

Uz Vida svoje doživljaje sa seta s nama je podijelila i popularna influencerica i glavna glumica Veronika Rosandić.

Rekla nam je koja joj je scena najdraža, a koja joj je bila najteža na snimanju filma:

– Jako me impresioniralo romsko naselje u Srbiji jer je to potpuno drugačiji svijet i zato bih te scene izdvojila kao najdraže. Htjela sam snimiti dokumentarac o takvom mjestu i zato mi je jako drago da sam bila tamo i vidjela uživo cijelu situaciju, a sigurna sam da ću se vratiti tijekom života. Što se tiče najtežih scena, odnosno onih koje su me najviše iscrpile, to su sve scene koje su se snimale dok je bilo jako hladno, pogotovo zato što sam užasno zimogrozna.

U filmu je odglumila nekoliko scena u kojima je plakala, a evo kako je uspjela pustiti suze:

– Prirodno. Zapravo tijekom scena plakanja ja sam doista proživljavala emocije plakanja i s obzirom da glumim sebe nije mi bilo teško ući u neke situacije koje su meni privatno bliske. Ja se posvađam s Franom i plačem zbog njega. Bilo mi je teško deseti put ponavljati, ali prvih pet puta cure iz produkcije su plakale kad su gledale mene kako plačem.

Po struci je novinarka, bavi se YouTubeom, sad je postala i glumica. Rekla nam je koja joj uloga najviše odgovara.

– Sve mi je izazov. Sve shvaćam kao nešto novo, kao priliku koju ne želim nikako propustiti. Ali ono što najviše volim je moja sloboda radi koje sam krenula u YouTube stvaralaštvo nad kojim imam potpunu kontrolu.

A bismo li je mogli ponovo vidjeti na velikom platnu?

– Za veliko platno ćemo malo pričekati… Moramo vidjeti što će film donijeti, ali vjerujem da će mi se mnoga vrata otvoriti. Sad kreću neke veće kampanje za veće brendove po jumbo plakatima u Hrvatskoj, Srbiji, Mađarskoj… Spletom okolnosti dobila sam jednu veliku kampanju tako da ćete me gledati u reklamama.

Pretprodaja ulaznica započela je te ih možete nabaviti na svim prodajnim mjestima i online u multipleks kinima CineStar. Film Ideš? Idem! u kina stiže 5. prosinca u distribuciji 2i Filma.

FOTO: PRESS 2I FILM