LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prijedlog Ministarstva kulture i medija

Vlada podržala prijedlog – 2021. bit će Godina čitanja!

U sklopu Godine čitanja održat će se niz aktivnosti i edukacija za odgojno-obrazovne radnike koji će promicati čitanje i čitalačku pismenost kod djece i mladih.

U sklopu Godine čitanja održat će se niz aktivnosti i edukacija za odgojno-obrazovne radnike koji će promicati čitanje i čitalačku pismenost kod djece i mladih.

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. godine podržala je prijedlog Ministarstva kulture i medija i proglasila 2021. godinu Godinom čitanja. Riječ je o realizaciji mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem broju ljudi čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem.

Agencija za odgoj i obrazovanje u 2021. godini ima u planu stručna usavršavanja učitelja i nastavnika hrvatskoga jezika te interdisciplinarna stručna usavršavanja za učitelje i nastavnike svih predmeta i predmetnih područja te odgajatelja, odgojitelja i stručnih suradnika. Osim poticanja čitanja cilj je podržati i čitalačku pismenost kod djece i mladih.
– Tijekom Godine čitanja osmislit će se i provoditi nove aktivnosti (dodijeliti nagrada za najbolju knjižaru, objaviti natječaj za najbolju videonajavu knjige za učenike osnovnih i srednjih škola, proglasit će se ambasadori čitanja, organizirati međunarodna konferencija o čitanju, dodijeliti nagrada mladih za književnost, organizirati mala noćna čitanja i dr.) koje će doprinijeti afirmaciji čitanja. Aktivnosti koje Ministarstvo kulture i medija i drugi dionici u kulturi redovno provode u cilju promocije knjige i čitanja, tijekom Godine čitanja dobit će dodatnu vidljivost.
Ovaj je događaj od velike važnosti, između ostaloga, i zato što omogućuje uspješnije razumijevanje međuljudske komunikacije, bolje rješavanje konflikata ili potpunije shvaćanje onoga što nam u životu pomaže ili što nam prijeti te povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju.
FOTO: PEXELS