LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvorenje izložbe „Blago srednjeg vijeka“

Veličanstveni srednjovjekovni nakit iz Poljske u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Na izložbi „Blago srednjeg vijeka“ možete vidjeti srebrne, brončane, staklene i zlatne predmete od kojih su mnogi bogato ukrašeni, a neki se na ovoj izložbi prvi put izlažu.

Na izložbi „Blago srednjeg vijeka“ možete vidjeti srebrne, brončane, staklene i zlatne predmete od kojih su mnogi bogato ukrašeni, a neki se na ovoj izložbi prvi put izlažu.

Blago srednjeg vijeka – arheološki nalazi iz Poljske naziv je gostujuće izložbe koju zagrebački Arheološki muzej organizira u suradnji s Državnim arheološkim muzejom u Varšavi. Izložba će biti svečano otvorena u ponedjeljak, 26. rujna, u 19 sati na prvom katu Muzeja, te ostaje otvorena do 11. prosinca 2016. utorkom, srijedom, petkom i subotom od 10 do 18 sati, četvrtkom 10 do 20 sati, nedjeljom od 10 do 13 sati. Ponedjeljkom i praznicima je zatvorena.

Diamonds are a girl's best friend – pjevušila je Marilyn Monroe prije šezdesetak godina. Iako je pjesma nesumnjivo komična, podsjeća ipak na drevnu istinu – nakit je, bilo jednostavan ili kićen, ljudima bio važan od najstarijih vremena. Uz osnovnu želju, koja je u ljudskoj prirodi, da se nakitom privuče nečija pažnja, nošenjem nakita često se prenosila važna poruka o pripadnosti određenom narodu ili zajednici, religiji, društvenom statusu i slično. Za arheologe je nakit vrlo važna kategorija nalaza. Njegova različitost odraz je mode i trendova u prošlosti, također pomaže pri preciznijem datiranju arheološkog konteksta (osobito u grobovima), tehnike izrade puno govore o znanju i razvoju obrade u različitim materijalima, dok stil ukazuje na porijeklo i indirektno nudi informacije o kulturnim i trgovačkim vezama naših predaka.

Izložba „Blago srednjeg vijeka“, FOTO: AMZ

Arheološka izložba Blago srednjeg vijeka prikazuje 487 jedinstvenih nalaza pronađenih prilikom arheoloških istraživanja provedenih u prošlome stoljeću. Riječ je o srebrnim, brončanim, staklenim i zlatnim predmetima, od kojih su mnogi bogato ukrašeni, a neki se na ovoj izložbi prvi put izlažu. Predmeti se čuvaju u zbirkama Državnog arheološkog muzeja u Varšavi, a potječu s arheoloških lokaliteta u Poljskoj, Bjelorusiji i Ukrajini uz pojedine predmete koji potječu iz zbirki 19. stoljeća.
 
Postav se sastoji od 12 cjelina koje prikazuju pojedine kategorije nalaza poput prstena, različitih tipova naušnica, narukvica, perli i ogrlica, relikvijarnih križeva i križeva privjesaka, fibula (broševa), sljepoočničarki, staklenih ukrasa, kopči itd. Veličanstvena ostava pronađena u Borucinu (središnja Poljska) vrhunac je ove izložbe. Izloženi predmeti datiraju većinom u razdoblje od 11. do 13. stoljeća.
 
Izložba je popraćena panoima na kojima se nalaze opisi kategorija nalaza, opći podatci o izložbi i zbirkama te opisi procesa izrade nakita. Dostupna je i engleska verzija kompjutorske animacije koja prikazuje proces izrade nakita. Autori izložbe su Andrzej Piotrowski, Magdalena Ruszkowska i Joanna Żołkowska, kustosi Odjela za srednji i novi vijek u Državnom arheološkom muzeju u Varšavi. Dodatne informacije potražite na mrežnim i Facebook stranicama Arheološkog muzeja u Zagrebu.

FOTO: AMZ