LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatsko narodno kazalište

Uskoro u HNK premijera baleta „Giselle”, kraljice klasičnih baleta

Premijerna izvedba očekuje u subotu 19. veljače 2022. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. 

Premijerna izvedba očekuje u subotu 19. veljače 2022. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. 

Premijera jednoga od najatraktivnijih klasičnih baleta Giselle koja se duže vrijeme s nestrpljenjem očekuje, u koreografiji i režiji Joséa Carlosa Martíneza te pod dirigentskim vodstvom Diana Tchobanova, premijerno će biti izvedena u subotu 19. veljače 2022. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. 
 

U romantičnoj priči Theophila Gautiera, uz skladnu glazbu Adolphea Adama ovo poznato i jedno od najljepših baletnih djela zahtijeva visoku razinu plesnoga umijeća, vrhunsku tehniku i sposobnost dramskog oblikovanja likova.

– Naša druga baletna premijera ove sezone, Giselle, najpopularniji je i najizvođeniji romantični balet na svijetu u koreografiji bivše zvijezde pariškog baleta, Joséa Carlosa Martineza. Zajedno s publikom otići ćemo na putovanje kroz maštovit vilinski svijet i priču o nesretnoj ljubavi seoske djevojke Giselle i Grofa Albrechta – rekao je ravnatelj Baleta Leonard Jakovina te dodao da iako je od praizvedbe Giselle proteklo sto osamdeset godina a svojom estetikom i ljepotom ovaj balet i danas budi veliki interes publike i time ostaje svevremenska.

Koreograf José Carlos Martínez ističe da je Giselle jedan od uistinu najljepših tradicionalnih baleta te kako nije želio raditi novu koreografiju nego poštivati tradiciju te plesačima dati fluidnost u pokretu.

– Sve je tradicionalno, od kostima nadalje, no način na koji se plesači kreću po sceni je promišljen i dubok. Pokušao sam izbjeći pantomimu i uštogljenost i igrao sam na emocije. Ugodno sam iznenađen ansamblom i njegovom kvalitetom kada rade zajedno i mogu reći da je ovo jedno predivno iskustvo. – istaknuo je. 

U ulozi grofa Albrechta je Tomislav Petranović i iako mu ovo nije prvi put da pleše Giselle rad s Joseom Carlosom Martinezom ističe kao nešto posebno.

 

Giselle mnogi smatraju kraljicom romantičnoga baleta i ona je zaista posve neobična pojava unutar fenomena klasičnoga baleta. Priča o nesretno zaljubljenoj i prevarenoj mladoj seoskoj djevojci kojoj srce prepukne od ljubavi, koja se zatim pridruži vilinskome svijetu u kojemu obitavaju bivše zaručnice umrle prije vjenčanja i prije negoli su zadovoljile svoju strast za plesanjem. Balet je praizveden 1841. u Parizu u koreografiji Julesa Perrota i Jeana Corallija prema libretu koji su napisali Théophile Gautier, teoretičar romantizma, Jules-Henry Vernoy de Saint- Georges i Jean Coralli, posluživši se pričom iz knjige o vilama i duhovima velikoga njemačkog romantičarskog pisca Heinricha Heinea. Oduševivši sve na praizvedbi, Giselle je ubrzo postala kultnim djelom plesne scene, ostajući takvim sve do naših dana, sto osamdeset godina poslije.

FOTO: UNSPLASH