LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sudjelovanje je besplatno

Uskoro se održava nesvakidašnja radionica na kojoj ćete moći patentirati distopijske izume; prijave su otvorene

U formi kolektivnog eksperimenta sudionici će surađivati u stvaranju hibrida postojećih patenata i spekulativne znanstveno-fantastične literature, kako bi predvidjeli i proizveli moguće patente koji bi, dugoročno gledano, mogli onemogućiti tehnološkim gigantima da Dickove distopijske fantazije doista provedu u djelo.

U formi kolektivnog eksperimenta sudionici će surađivati u stvaranju hibrida postojećih patenata i spekulativne znanstveno-fantastične literature, kako bi predvidjeli i proizveli moguće patente koji bi, dugoročno gledano, mogli onemogućiti tehnološkim gigantima da Dickove distopijske fantazije doista provedu u djelo.

Povodom otvorenja izložbe Kabinet čudnovatih patenata u riječkoj Filodrammatici 1. rujna pariški umjetnički kolektiv RYBN.ORG održat će u petak, 2. rujna, radionicu intrigantnog naziva Prekognitivni institut za industrijsko vlasništvo.

 

Prema najavi udruge Drugo more koja je organizator programa, polaznici radionice imat će zadatak pronalaziti zapanjujuće sličnosti između ideja iz mašte znanstvenofantastičnog pisca Philipa K. Dicka i interesne sfere trenutno najvećih tehnoloških giganata, okupljenih pod nazivom Big Tech (Amazon, Apple, Google, Facebook i Microsoft).

U formi kolektivnog eksperimenta sudionici će surađivati u stvaranju hibrida postojećih patenata i spekulativne znanstveno-fantastične literature kako bi predvidjeli i proizveli moguće patente koji bi, dugoročno gledano, mogli onemogućiti tehnološkim gigantima da Dickove distopijske fantazije doista provedu u djelo.

 

Radionica će se održati na engleskom jeziku u petak, 2. rujna, od 10 do 17 sati. Sudjelovanje je besplatno, a prijave se do 1. rujna ili do popunjenja svih raspoloživih mjesta zaprimaju putem e-maila na adresu info@drugo-more.hr. Više o programu radionice doznajte na internetskoj stranici Drugog mora.

 

Radionica je svojevrsni produžetak izložbe Kabinet čudnovatih patenata, koja sadrži kolekciju nacrta distopijskih izuma s naglaskom na neke od najneobičnijih i zastrašujućih primjera nastalih u eri nadzirućeg kapitalizma, među kojima su, primjerice, tehnologija koja tijekom televizijskog prijenosa omogućuje preskakanje reklama uzvikivanjem imena određenog branda ili tetovaže koje prokazuju laži njihovih nositelja. Nakon otvorenja u četvrtak, 1. rujna, u 18 sati izložbu će u galerijskom prostoru Filodrammatice biti moguće posjetiti do 23. rujna.

 

Umjetnički kolektiv RYBN.ORG osnovan je 1999. godine s ciljem istraživanja složenih odnosa između tehnologije i ekonomije. Kolektiv proučava iznimno komplicirane sociopolitičke i tehničke fenomene poput visokofrekventnog trgovanja, tržišnih infrastruktura, kibernetičke eshatologije, diskretnih mreža offshore financija, povratka ljudskih kalkulatora u digitalnom radu, širenja industrijskog patentiranja prema živim organizmima itd. Radovi kolektiva izlagani su na brojnim izložbama suvremene umjetnosti, među kojima se izdvaja i grupna izložba Usijano more u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Tom su prilikom također održali radionicu čiji su polaznici u formi turističke ture obilazili Rijeku u potrazi za adresama offshore tvrtki koje se spominju u notornim Panamskim dokumentima.

FOTO: PEXELS