LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prvaci za Zemlju

Uskoro se održava Međunarodni summit medija za mlade; tema je uspostavljanje samoodrživog svijeta

Summit se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a ceremoniju otvorenja koja će se održati 22. srpnja moguće je pratiti na službenoj stranici.

Summit se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a ceremoniju otvorenja koja će se održati 22. srpnja moguće je pratiti na službenoj stranici.

Međunarodni summit medija za mlade (International Youth Media Summit) ove se godine ponovno odvija u virtualnome izdanju od 22. srpnja do 1. kolovoza. Okupit će 80 diplomata, filmaša i savjetnika iz 19 zemalja svijeta na online platformama kako bi sudjelovali u 16. izdanju IYMS-a. Summit se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza.

Sudionici će uz vodstvo raznovrsnih stručnjaka u područjima diplomacije i filma imati priliku surađivati s vršnjacima te proizvesti sedam kratkih filmova. Kroz ovogodišnju temu Summita Prvaci za Zemlju: Uspostavljanje samoodrživog svijeta korištenjem medija mladi će se fokusirati na najznačajnije svjetske probleme (diskriminacija, okoliš, zdravlje, siromaštvo, nasilje, ženska prava i osnaživanje mladih) u kontekstu globalnih klimatskih promjena.

Ceremonija otvaranja će se održati 22. srpnja 2021. s početkom u 16:30, a program je moguće pratiti na službenoj stranici.

Masterclassovi s fokusom na zajednicu, obrazovanje, snimanje filmova

U sklopu Summita održat će se profesionalno vođeni filmski masterclassovi koji će polaznicima omogućiti savladavanje kako osnovne filmske terminologije i prakse tako i naprednih sektora filmske produkcije. Ovogodišnji virtualni Summit se konceptualno razlikuje od prijašnjega tako što se usredotočuje na zajednicu, obrazovanje, snimanje filmova te razmjenu priča, iskustava i dostignuća svih sudionika. Kako bi polaznici Summita dobili bolji uvid u globalne probleme i suprotstavljanje istima, uz filmske masterclassove održavat će se i brojna gostujuća predavanja pod vodstvom 9 hrvatskih i 9 međunarodnih partnera i suradnika IYMS-a.

Domaćin IYMS-a i hrvatski član izvršnog odbora Summita Antonio Britvar podijelio je s nama detalje o događaju:

– Ovogodišnji format daje sudionicima više slobode u produkcijskom segmentu dok im simultano pruža širok raspon edukativnog i informativnog sadržaja koji je ključan za praktični dio Summita.filmove o svjetskim problemima.

Hrvatska kao zemlja stvaralaštva djece i mladeži

Angažmanom mladih na događanjima ovakve tematike i strukture Hrvatska se globalno pozicionira kao zemlja stvaralaštva djece i mladeži. Filmska umjetnost i medijsko opismenjavanje općenito streme timskom radu i idealno su okruženje za savladavanje svih kulturoloških prepreka te implementaciju direktnih i indirektnih već stečenih znanja i iskustava, ističu organizatori. Hrvatski filmski savez kroz raznovrsne festivalske programe i manifestacije nastoji povezati naše mlade talente s međunarodnim vršnjacima, stoga domaćinstvo IYMS-a 2020. i 2021. upravo to dodatno naglašava te zaokružuje dugogodišnju suradnju HFS-a i IYMS-a.

U posljednjih 15 godina u programima IYMS-a sudjelovalo je više od 1000 delegata iz gotovo 70 zemalja. Osnovni cilj Summita ove je godine posebno naglašen i temom: korištenje medija za postizanje stvarnih održivih promjena u vlastitim zajednicama te u cijelome svijetu. Do sada je snimljeno više od 140 kratkih filmova koji su prikazivani u Ujedinjenim narodima, za zemlje dužnosnike, u učionicama širom svijeta, na televizijskim programima te društvenim mrežama i web-stranicama.

FOTO: HRVATSKI FILMSKI SAVEZ