LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kulturna manifestacija na Malom i Velikom Brijunu

Uskoro jubilarna Ulyssesova sezona; posjetitelje očekuje vrlo bogat program

Proslava 20. obljetnice održat će se 2. kolovoza, i to velikim koncertom Rade Šerbedžije i glazbenih gostiju. Otkrivamo što još očekuje posjetitelje kazališta Ulysses.

Proslava 20. obljetnice održat će se 2. kolovoza, i to velikim koncertom Rade Šerbedžije i glazbenih gostiju. Otkrivamo što još očekuje posjetitelje kazališta Ulysses.

Na konferenciji za medije održanoj 25. lipnja u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Lauba, najavljena je jubilarna, 20. sezona kazališta Ulysses koja će se održati od 24. srpnja do 18. kolovoza na Malom i Velikom Brijunu. Predstavio ju je njen osnivač Rade Šerbedžija, umjetnička voditeljica Lenka Udovički, ravnatelj Duško Ljuština, dramaturginja Željka Udovičić Pleština, glazbeni suradnik Davor Rocco te glazbenik Davor Urban, koji se konferenciji priključio videopozivom.

 

Ovogodišnji kazališni program obuhvaća izvedbe prošlogodišnje uspješnice Tko se boji Virginije Woolf?, premijernu izvedbu predstave Moj obračun s njima Miroslava Krleže u izvedbi Rade Šerbedžije te gostovanje glumca Zijaha A. Sokolovića s autorskim projektom Lijevo desno glumac.

Glazbenici Damir Urban i Vlatko Stefanovski održat će samostalne koncerte, a prvi put Ulysses priprema i glazbeni ciklus Dani gitare, u sklopu kojega će nastupati Mate i Šimun Matišić, Edin Karamazov, Ivan Kapec i Maja Posavec. Ciklus Dani gitare zaključit će 8. kolovoza spektakularni koncert Legende rock-gitare kada će se na velikoj bini tvrđave Minor na Malom Brijunu okupiti gitaristički virtuozi, zvijezde povijesnih grupa iz šire regije, evocirajući uspomene na zlatno doba rock and rolla.

 

Proslava 20. obljetnice održat će se 2. kolovoza, i to velikim koncertom Rade Šerbedžije i glazbenih gostiju – Zapadnog kolodvora, Darka Rundeka, Damira Urbana, Vlatka Stefanovskog, Maje Posavec i drugih. U sklopu programa uživo će se na veliko platno iz cijeloga svijeta javljati umjetnici i dugogodišnji prijatelji Ulyssesa, a publici će se predstaviti i retrospektiva proteklih dvaju desetljeća rada s dosad neprikazanim materijalima. Specifičnost ove proslave još je i u tome što će se izvoditi na pozornici postavljenoj na samoj obali Malog Brijuna, dok će publika s dvaju velikih organiziranih brodova te iz svojih vlastitih brodova i čamaca pratiti koncert i ostala popratna događanja.

 

Ovogodišnja dramska premijera bit će obnovljena monodrama Moj obračun s njima, nastala prema polemičkim zapisima Miroslava Krleže u izvedbi Rade Šerbedžije. Prvi je put postavljena 1974. u režiji Dine Radojevića, a do 1991. godine Šerbedžija odigrao ju je više od dvije tisuće puta. Nakon višegodišnje stanke obnovljenu i nadopunjenu verziju premijerno će izvesti 15. kolovoza u tvrđavi Minor na Malom Brijunu.

 

Posebnost je obljetničke sezone i projekt Brijunska soba Jamesa Joycea, audiovizualni doživljaj smješten u nezavisnu izložbenu prostoriju u prizemlju hotela Karmen na Velikom Brijunu. Riječ je o posebno uređenoj Joyceovoj sobi po čijem je kapitalnom djelu Uliks kazalište dobilo ime i u kojoj će posjetitelji moći u individualnim obilascima vidjeti slike, fotografije, mape, videosnimke, audiozapise itd. te čuti Joyceu posvećenu glazbu ili vidjeti ulomke iz izvedbi. Sobu će izvedbom uživo otvoriti Urban, glavni inicijator ideje, a projekt je ujedno i najava velikog multimedijalnog projekta Uliks, koji će biti uprizoren na Malom Brijunu 2021. godine.


Početkom sezone bit će objavljena knjiga o Ulyssesu koja otkriva što se događalo posljednjih dvadeset godina uz brojne detalje koji do sada nisu bili poznati javnosti, iz perspektive mladog dramaturga Borne Vujčića koji je odrastao s tim kazalištem.

FOTO: KAZALIŠTE ULYSSES / PR FOTO