LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klub mladih Split

Uranjanje u kineske pejzaže kroz četiri ture kulture

Izložbom slika s motivima Kine započinje program "Četiri ture kineske kulture". Uslijedit će tri radionice upoznavanja s kineskom umjetnošću i kuhinjom.

Izložbom slika s motivima Kine započinje program "Četiri ture kineske kulture". Uslijedit će tri radionice upoznavanja s kineskom umjetnošću i kuhinjom.

Klub mladih Split, u suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu, organizira Četiri ture kineske kulture, događaj sastavljen od izložbe i triju radionica koje će oduševiti sve (buduće) ljubitelje kineske kulture. Program započinje u ponedjeljak 23. svibnja u 20 sati kad se otvara izložba slika s motivima Kine. Uronite u kineske pejzaže i upoznajte stanovnike Kine kroz slikarsku umjetnost.

Druga tura održat će se 24. svibnja u 18 sati. Programom je predviđena radionica kineske kaligrafije. Radi se o umjetnosti pisanja kineskih znakova tušem i kistom od mekane kozje dlake po poroznom rižinom papiru. Kinesko pismo vrlo je rano bilo prepoznato ne samo kao nositelj informacija nego i kao izuzetna umjetnička disciplina.

Polaznici će se upoznati s osnovama kaligrafije, uvježbat će pravilno držanje kista, tijela i ruke te će naučiti pisati osnovne poteze od kojih su sastavljeni kineski znakovi. Radionicu će voditi Iva Valentić, akademska slikarica, i Minsheng Pi, majstor tradicionalnog slikarstva i kaligrafije. Trajat će 90 minuta, a broj sudionika je ograničen.

Utorak, 24. svibnja u 20 sati, rezerviran je za radionicu tradicionalnog kineskog slikarstva. Tzv. shuimo slikarstvo tehnika je slikanja tušem i vodom, a koristi se isti slikarski materijal kao i u kaligrafiji, uz mogući dodatak boje. Razrjeđivanjem tuša slikar ima na raspolaganju cijelu paletu sivih tonova koje će upotpuniti kaligrafskom linijom. Treća tura pružit će vam uvid u tehniku slikanja tušem i vodom te vas potaknuti na daljnje bavljenje ovom tradicionalnom slikarskom tehnikom. I ovu će radionicu voditi Iva i Minsheng Pi. Također traje 90 minuta i besplatna je.

Radionica kineske kuhinje stiže sa zadnjom turom u četvrtak 26. svibnja u 18 sati. Traje od 90 do 120 minuta, a odabranim polaznicima donosi okuse i mirise azijskog podneblja. Osam polaznika i polaznica imat će priliku pripremiti jedan kineski specijalitet pod budnim okom prof. Zhang Wenjuan.

Prijave za radionice obvezne su i vrše se e-mailom klubmladih.split@gmail.com. Potrebno je navesti godine te ime i prezime uz napomenu za koju turu se prijavljujete.

FOTO: KLUB MLADIH SPLIT