LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba u Klovićevim dvorima

Upoznajte se s najznačajnijim predstavnicima street arta na izložbi "Street art 2.0: Inovacija u srcu pokreta"

Do 29. listopada traje izložba posvećena street artu u galeriji Klovićevih dvora. Bilo da ste znatiželjni, zaljubljenik u street art ili ste samo željni isprobati razne interaktivne sadržaje, nećete požaliti.

Do 29. listopada traje izložba posvećena street artu u galeriji Klovićevih dvora. Bilo da ste znatiželjni, zaljubljenik u street art ili ste samo željni isprobati razne interaktivne sadržaje, nećete požaliti.

Ukoliko zastupate mišljenje da je street art samo naziv za pošarotine na zidovima grada (natpisi poput "Smrt fašizmu", "Mamiću odlazi iz svetinje", "Volim te mama, ali ne više od Dinama") mogli biste se zaletiti do Gornjeg Grada. Naime, u galeriji Klovićevi dvori se od 26. rujna do 29. studenog održava izložba Street Art 2.0: Inovacija u srcu pokreta.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous. Prije ukazanja zagrebačkoj publici, izložba je postigla veliki uspjeh u Parizu, gdje je privukla više od 114 000 posjetitelja.

Za začetak street art umjetnosti zaslužni su meksički muralizam i ruski propagandni plakati. Dok je to bila neka inicijalna inspiracija, pravi razvoj počinje 60-ih godina u Americi kada se javljaju tagovi ispisani markerom ili sprejevima. Istovremeno, točnije 1966. godine, Ernest Pignon-Ernest počinje raditi svoja djela u ulicama francuske Provanse.

Razdoblje 60-ih i 70-ih smatra se početkom moderne ere street arta. Godine 1972. američki sociolog Hugo Martinez organizira prvu izložbu posvećenu tagu u njujorškom City Collegeu, a šest godina kasnije nastaje prvi prostor posvećen alternativnim kulturama i grafitima - Fashion Mode u Bronxu.

Popularnost street arta rapidno raste nakon pojave interneta. S napretkom tehnologije, street art umjetnici ne ograničavaju se više na boje u spreju i kistove, već se koriste i digitalnim kamerama, projektorima, QR kodovima, pametnim mobitelima i tako dalje.

Na izložbi se možete upoznati i s najznačajnijim predstavnicima ovog umjetničkog pravca. Najistaknutije ime je svakako Shepard Fairey, autor svjetski poznatog portreta Obame, koji je iskorišten za njegovu predsjedničku kampanju 2008. godine Njegova djela su u maniri ruskih propagandnih plakata, ali s ciljem da društvo upozori na opasnost manipulacije nad njima. Nadahnuće za slogan "Obey" ("Budi poslušan") dobio je iz filma Invasion Los Angeles Johna Carpentera. Neka njegova djela procjenjuju se i na 15 milijuna dolara.

FOTO: Flickr

Osim s djelima Sheparda Faireyja susrest ćete se sa zanimljivom instalacijom Antonina Fourneaua. On je autor djela Water Light Graffitti. Riječ je o zidu na kojem se upale LED lampice kada se po njemu prođe spužvicom. Tu instalaciju možete i sami isprobati na izložbi. 

FOTO: Flickr

Jedan od autora koji zapinje za oko je Slinkachu. Njegova specijalnost jest stavljanje minijaturnih likova u konfrontaciju s okolinom u prirodnoj dimenziji. Pogled na njegova djela potencira razmišljanje o tome koliko smo krhki i ističe moć mašte. Problemi koji se mogu isčitati iz njegovih djela su usamljenost, ekologija, osjećaj izgubljenosti, konzumerizam...

FOTO: Flickr

Na samom će vas početku izložbe dočekati instalacija Follow the leaders Isaaca Cordala. Instalacija se sastoji od cementnih figurica smještenih u zgradama. Isaac svojim radom želi potaknuti na razmišljanje o apsurdnosti našeg života i upozoriti na moguću postapokaliptičnu budućnost. Čak i da ste potpuno ravnodušni prema odličnoj ideji ovog rada, instalacija će vas zabaviti jer reagira na vaše pokrete i ispušta zvukove destrukcije, pale se lampice u minijaturnim zgradama.

FOTO: zagrebinfo

Interaktivnost izložbe ne staje na ovom, pa se može vidjeti i instalacije Picturae i Light Graff. Picturae omogućuje izradu vlastitog grafita pomoću spreja na projektoru. Na naslovnoj fotografiji možete vidjeti kakav smo grafit mi napravili. Bez brige, vaš će grafit zasigurno izgledati mnogo bolje od ovog našeg.
 
Uz Picturae, tu je i Light Graff. Riječ je o kabini u kojoj nastaje vaša fotografija, na kojoj možete ostaviti svoj pečat pomoću svjetiljki koje ostavljaju plave i crvene tragove na fotografiji. Po izlasku iz kabine, svoje si remek djelo možete poslati na mail adresu.
 
Ovo je samo dio izložbe. Ako vas je tekst uspio namamiti, posjetite Klovićeve dvore i uživajte u izložbi čiji je autor Jerome Catz. Ulaznica za studente iznosi 20 kuna, a izložba je otvorena od utorka do nedjelje između 11 i 19 sati.
FOTO: STUDENTSKI.HR