LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt „ArtiParti“

Umjetnički projekt koji je otvorio vrata svim mladim umjetnicima

Umjetnost i mladost odlučili su se „ujedniti” i otvoriti svoja vrata trećom po redu ArtiParti izložbom.

Umjetnost i mladost odlučili su se „ujedniti” i otvoriti svoja vrata trećom po redu ArtiParti izložbom.

Projekt u koji ćemo vas uvesti svakako je dokaz da još uvijek postoje oni koji kroz vlastiti trud, kreativnost i ljubav mogu malim koracima doći do velikih postignuća.

Riječ je o umjetničkom projektu koji je utemeljen na vrlo jednostavnim idejama, ali kako je ambicija povela stvar u pravom smjeru, pozivamo sve one koji su željni umjetnosti, novih poznanstava i dobre zabave na treću po redu „ArtiParti” izložbu. 

Izložba će se održavati između 4. i 7. prosinca 2014. godine u Ulici kralja Držislava 3 u 18 sati.

Nositelji projekta su Udruga hvarskih studenata u Zagrebu „Pensat” i Klub Udruge dubrovačkih studenata „Libertas”. Cijeli su projekt zamislili i ostvarili studenti s ciljem produbljivanja kulturne suradnje i otvaranja novih mogućnosti za umjetnike koji u cijeloj vrevi kafića i butika nisu dobili svoj mali dio svemira u kojemu bi javnosti mogli prezentirati svoje nadahnuće, ljubav, kreativnost i talent.

Kako talenti ne bi ostali skriveni u starim i mračnim prostorijama, pobrinuli su se ponajviše predsjednik udruge „Pensat” i organizator projekta, Marino Miličić, i student ALU Juraj John Miličić. 

Svoju prvu izložbu odlučili su održati u vlastitom stanu. Početna zamisao bila je okupiti nekolicinu studenata Likovne akademije u Zagrebu koji su spremni svoje radove dati na posudbu i predstaviti ih u prostoru koji u tom trenutku bude slobodan za sve one koji pokazuju interes za radove mladih umjetnika. Kako u Zagrebu ne postoje prostori predviđeni za ovakve projekte i s obzirom na to da su studentski budžeti poprilično ograničeni, izložba je održana u privatnom stanu na Trešnjevci u periodu od 28. studenog do 1. prosinca 2013. godine

Na prvoj ArtiParti izložbi sudjelovalo je trideset umjetnika, a izloženo je 120 radova (skulpture, slike, grafike). Odaziv posjetitelja i pozitivni komentari bili su dovoljni da projekt proglase i više nego uspješnim. Iako nam se ponekad čini da mladi nisu kulturno osviješteni, možda bismo se ipak trebali zapitati dajemo li im dovoljno prilika i prostora kako bi to pokazali.

Pokazalo se kako su mladi itekako zainteresirani, jer su na izložbi sudjelovali studenti različitih zagrebačkih fakukteta, a ne isključivo studenti Likovne akademije, kako bi mnogi pretpostavili. Izložbu su ponovili još jednom na istom mjestu u periodu između 4. travnja i 8. travnja ove godine, ali s udvostručenim brojem likovnih umjetnika i posjetitelja. Kada su shvatili koliko su mladi ljudi željni ovakvih projekata, odlučili su ArtiParti podići na višu razinu. 

U organizaciji treće ArtiParti izložbe pomogla je „Oris” kuća arhitekture tako što im je ustupila izložbeni prostor. Projekt se proširio i sudjelovanjem studenata Muzičke i Dramske akademije, zahvaljujući suradnji s Klubom Dubrovčana, a veliku ulogu odigrali su predsjednik Kluba Andro Radić i Pietro Boban, student ALU i producent izložbe.

Iako novčane nagrade i sponzori u ovom projektu ne sudjeluju, ponekad se plaća može pronaći u vlastitom zadovoljstvu, ali i otvaranjem vrata budućnosti. Budite dio projekta za podizanje kulturne svjesnosti jer tako postajete i dijelom projekta za bolje sutra.

FOTO: FACEBOOK EVENT