LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba Sveučilišta u Rijeci

Umjetnička poslastica na Kampusu: poruka napisana kamenom – „I'm not a robot”

Na riječkom Sveučilišnom kampusu od 17. lipnja bit će moguće vidjeti novu umjetničku instalaciju koja se sastoji od tekstualne poruke napisane kamenom.

Na riječkom Sveučilišnom kampusu od 17. lipnja bit će moguće vidjeti novu umjetničku instalaciju koja se sastoji od tekstualne poruke napisane kamenom.

Sveučilište u Rijeci pripremilo je još jednu u nizu umjetničkih poslastica. Ovoga puta radi se o umjetničkoj instalaciji, točnije o hortikulturalnoj invenciji čiji je rukotvorac Darko Fritz

I'm not a robot naslov je ovog djela koje se sastoji od tekstualne poruke napisane kamenom koji uokviruje sam naziv djela – I'm not a robot. Suhozid načinjen bez veziva okružen je hortikulturalnim elementom – puzavcem. Namjera je ovog rada, kako ističe umjetnik, doprinos unapređenju okoliša u užem i širem smislu te riječi, koje seže od prostornog pa do digitalnog i društvenog okoliša.

Sam tekstualni sadržaj ove instalacije svoje korijene vuče iz digitalne sfere. Nije neuobičajeno da, u komunikaciji s ljudima, strojevi traže potvrdu jesu li iza ekrana uistinu ljudi ili pak strojevi. Djelo, dakle, šalje snažnu poruku u modernom dobu tehnologije u kojem je napredak umjetne inteligencije znatan, no nikako bez socijalnih posljedica na društvo.  

Nositelj ove inicijative jest Sveučilište u Rijeci, dok su u projektu sudjelovali Udruga 4 Grada Dragodid, KD Čistoća d.o.o. te 80-ak sudionika majstorskih radionica suhozidne tehnike gradnje. Projekt je odabran u sklopu programa Zeleni pojas, a službeno otvorenje na Sveučilišnom kampusu planirano je za 17. lipnja.

FOTO: WIKIMEDIA