LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmska škola

U Varaždinu otvorena 23. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Varaždin je domaćin Škole četvrtu godinu zaredom, a na programu će do 28. kolovoza sudjelovati oko 120 polaznika.

Varaždin je domaćin Škole četvrtu godinu zaredom, a na programu će do 28. kolovoza sudjelovati oko 120 polaznika.

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić otvorena je u srijedu navečer u Gradskom muzeju Varaždin u dvorištu palače Sermage prikazivanjem radova nastalih na prošlogodišnjem izdanju Škole. Okupljenima su se obratili voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza Martina Kolarić i tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec, koji su zahvalili partnerima i suradnicima.

Predsjednica savjeta Škole medijske kulture Jelena Modrić tom je prigodom izrazila ponos na program koji je prepoznat na razini Europske unije:

– Uvijek se veselim upoznati nove ljude koji nam dolaze svake godine, zaljube se u Školu i vraćaju nam se. Jako smo ponosni na ovaj program – ŠMK je prepoznata na razini Europske unije kao jedan od pet najkvalitetnijih programa medijskog opismenjavanja. Pokrenuta je kao pomoć i mjesto stručnog usavršavanja za nastavnike, voditelje kino i video družina i filmofile, no ne treba zaboraviti da Škola traje 10 dana tijekom kojih polaznici imaju 90 radnih sati. Pratimo trendove u nastavi, umjetničkoj praksi i znanstvenim istraživanjima te svake godine nastojimo dovesti nove ljude iz struke i promišljamo o novim radionicama.

U ime Centra za mlade, P4, okupljenima se obratila i Jelena Brcković:

– P4 je Centar za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu, koji djeluje aktivno posljednje dvije godine i podrška je svim kulturnjacima i kreativcima koji su uvijek dobrodošli. Rasturite, uživajte, istražujte i dođite nam u P4 sa svojim filmovima.

Na radionicama i seminarima obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Očekuje ih deset intenzivnih, kreativnih i zanimljivih filmskih dana raspoređenih u predavanja, metodičke radionice, videoradionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu, a upravo sve to čini Školu idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

U radioničkom dijelu polaznicima se nude radionice igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, radio igre i radio reportaže, televizijske reportaže, kamere i snimanja, montaže, fotografije, dramske pedagogije i scenarija te radionica postprodukcije zvuka.

Program Škole medijske kulture održava se uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, koja je dobivena na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Prema izvješću Vijeća Europe, Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije. Vrijednost njenog programa potvrđuje i sve veći interes, odnosno sve veći broj prijava na svako novo izdanje.

FOTO: HRVATSKI FILMSKI SAVEZ