LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Godišnji program

U sjećanje na kneza Branimira Arheološki muzej poklanja besplatan koncert

U sklopu cjelogodišnje manifestacije Arheološkog muzeja posvećene knezu Branimiru idući će se održati Koncert srednjovjekovne i renesansne glazbe u izvedbi ansambla Marco Polo. Zakazan je za 20. lipnja u 20 sati.

U sklopu cjelogodišnje manifestacije Arheološkog muzeja posvećene knezu Branimiru idući će se održati Koncert srednjovjekovne i renesansne glazbe u izvedbi ansambla Marco Polo. Zakazan je za 20. lipnja u 20 sati.

Arheološki muzej u Zagrebu ove godine obilježava 1130. obljetnicu od godine uklesane uz ime kneza Branimira na oltarnu gredu iz Gornjeg Muća kraj Splita. Čini to cjelogodišnjim programom Hrvatska u vrijeme kneza Branimira – BRANIMIROVA GODINA uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

– Obilježavamo obljetnicu tijekom cijele godine nizom događanja u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Tako smo u prvoj polovici godine održali brojne radionice namijenjene najmlađima, mladima i odraslima, a s ponosom izdvajamo i popularna predavanja na važne obljetnice poput predavanja dr. sc. Ane Biočić na dan priznanja RH-a kao samostalne države od pape i Vatikana te predavanje dr. sc. Zrinke Nikolić Jakus na Međunarodni dan žena koji su bili u velikom broju posjećeni. Na zadnjem događanju Inspiracija Branimirovim vremenom održanom u petak, 18. svibnja, povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Branimirove godine, posjetitelji su bili u prilici vidjeti nakit inspiriran razdobljem rane srednjovjekovne povijesti iz vremena kneza Branimira magistrice dizajna Ane Mrazek Lugarov i u razgovoru s organizatorima Branimirove godine saznati nešto više o starohrvatskim naušnicama. – istaknula je Anita Dugonjić, kustosica na Odjelu srednjovjekovne arheologije u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Kao iduće događanje najavila je Koncert srednjovjekovne i renesansne glazbe u izvedbi ansambla Marco Polo povodom obilježavanja Svjetskog dana glazbe 21. lipnja 2018. Održat će se dan ranije s početkom u 20 sati u Velikoj dvorani Muzeja.

Zatim se u srpnju i kolovozu organizira Ljetni kamp u Arheološkom muzeju namijenjen najmlađima. A sve to uvod je u jesenski i zimski dio programa Branimirove godine u sklopu kojeg posjetitelje očekuju tri izložbe, ciklus predavanja i radionice za sve uzraste.

– U ciklusu predavanja kao predavači sudjelovat će eminentni hrvatski znanstvenici iz područja arheoloških, povijesnih i antropoloških znanosti iz cijele Hrvatske. Predavanja su namijenjena prije svega širokoj javnosti, ali i znanstvenicima te studentima humanističkih znanosti koji će imati priliku čuti o posljednjim znanstvenim saznanjima hrvatskog srednjovjekovlja. Ulaz na predavanja besplatan je. Također želim napomenuti da smo dio programa Branimirove godine, kao što su vodstva i radionice, prilagodili slijepim i slabovidnim te gluhonijemim osobama. Veselimo se predstojećem programu Branimirove godine koji je bilo užitak pripremati. Svakako, još nam je veći užitak sama realizacija cjelokupnog programa Branimirove godine kada se uključe i naši vjerni posjetitelji kojima, kao i uvijek, stojimo na usluzi. – dodala je.

FOTO: ARHEOLOŠKI MUZEJ U ZAGREBU