LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Književni kraj ljeta

U Rijeci se održava 14. Vrisak – sajam knjiga i festival autora

Četrnaesto izdanje Festivala donosi trideset programa uživo, digitalne programe, ali i brojne popuste na književna izdanja svih relevantnih hrvatskih izdavača.

Četrnaesto izdanje Festivala donosi trideset programa uživo, digitalne programe, ali i brojne popuste na književna izdanja svih relevantnih hrvatskih izdavača.

14. Vrisak – sajam knjiga i festival autora održat će se od 1. do 24. rujna u novoj VBZ-ovoj knjižari na Korzu, u obnovljenoj Palači šećerane u Rijeci, prekrasnom baroknom zdanju u sklopu nekadašnjeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić, u Krešimirovoj 28, te na književnim punktovima na Jadranskom trgu i Bazarigovu prolazu, gdje možete pronaći sajamske popuste i more knjiga domaćih i stranih izdavača.

Sajamski dio Vriska ponovno okuplja sve relevantne hrvatske izdavače koji će se posjetiteljima predstaviti novitetima, ali i starijim naslovima te klasicima, koje će se moći nabaviti na sniženju do 80 posto. U sajamskom dijelu sudjeluju: VBZ, Naša djeca, Fraktura, Znanje, Mozaik knjiga, Planetopija, Profil, Fokus komunikacije, Meandar, Felix libar, Leo Commerce, Naklada Jesenski i Turk, Veble, Sandorf, Stilus knjiga, Naklada Ljevak i mnogi drugi.
 

Bogat festivalski program


Središnji festivalski dio održat će se od 12. do 19. rujna u prostorima zgrade Exportdrva, Guvernerove palače Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeke, Dječje kuće, kao i u novootvorenoj VBZ-ovoj knjižari u Palači šećerane. Svečano otvorenje festivalskog dijela ovogodišnjeg Vriska počinje u nedjelju, 12. rujna, u 19:30 sati, u perivoju Guvernerove palače uz posebne glazbene goste i svečanu dodjelu VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2021.

Okrugli stolovi posvećeni su prevođenju: drugi dan Festivala rezerviran je za razgovor s autorima Ivicom Prtenjačom i Ladom Vukić, čiji su romani nedavno prevedeni na njemački i engleski jezik, te njihovim prevoditeljima Klausom Detlef Olofom i Christinom Pribichevich-Zorić, dok nas u srijedu, 15. rujna, čeka razgovor s Đurđicom Čilić i Tomislavom Kuzmanovićem, koji će govoriti o poeziji i iskustvu prevođenja velikog i nedavno preminulog Adama Zagajewskog i britanske poet laureate Carol Ann Duffy.

Četrnaesto izdanje donosi trideset programa uživo, koji će se u popodnevnim i večernjim satima održavati u zgradi Exportdrva. U ponedjeljak, 13. rujna, o zbirci Stablo pjesama razgovarat ćemo s Abdellatifom Laâbijem, frankofonim glasom marokanske poezije i jednim od najvećih živućih pjesnika.

Svoje će nove knjige predstaviti i brojni književnici i književnice iz regije: Vladimir Arsenić, Mladen Blažević, Ivica Đikić, Semezdin Mehemedinović, Aleksandar Prokopiev, Ognjen Spahić, Mile Stojić, Damir Uzunović i Dragan Velikić, a uz njih Vrisak će obogatiti i brojni domaći autori i autorice: Ivana Bodrožić, Velid Đekić, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Željka Horvat Čeč, Tatjana Gromača, Dubravko Ivaniš Ripper, Marinko Koščec, Andrijana Kos Lajtman, Davor Mandić, Lukas Nola, Marko Pogačar, Borivoj Radaković, Damir Radić, Vedrana Rudan, Roman Simić, Frida Šarar, Marko Tomaš i Zoran Žmirić.

U posebnom digitalnom programu u sklopu projekta Na margini 14. i 15. rujna na Festivalu će biti perspektivni mladi autori Barbara Yelin i Thomas von Steinaecker, autori stripa Ljeto njezina života, i Réka Mán-Várhegyi, dobitnica Nagrade Europske unije za književnost i autorica romana Magnetno brdo.
FOTO: PIXABAY