LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI FESTIVAL

U Rijeci će se sljedeći tjedan održati 9. izdanje STIFF-a, a gradi ga ekipa od 40 i više volontera

Očekuje vas 40 filmova iz 16 zemalja, koje su među gotovo 700 filmova odabrale selektorice Maša Drndić, Marta Ban i Sendi Bakotić, a svi izabrani filmovi natječu se za titulu najboljeg igranog, dokumentarnog i animiranog filma te za pobjednika prema odabiru publike.

Očekuje vas 40 filmova iz 16 zemalja, koje su među gotovo 700 filmova odabrale selektorice Maša Drndić, Marta Ban i Sendi Bakotić, a svi izabrani filmovi natječu se za titulu najboljeg igranog, dokumentarnog i animiranog filma te za pobjednika prema odabiru publike.

9. izdanje hrvatskog Međunarodnog studentskog filmskog festivala — STIFF-a bit će održano od 24. do 27.11.2022. u Art-kinu u Rijeci u organizaciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci te u suradnji s Art-kinom, Sveučilištem u Rijeci, Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci te Omladinskim kulturnim centrom Palach.

Očekuje vas 40 filmova iz 16 zemalja, koje su među gotovo 700 filmova odabrale selektorice Maša Drndić, Marta Ban i Sendi Bakotić, a svi izabrani filmovi natječu se za titulu najboljeg igranog, dokumentarnog i animiranog filma te za pobjednika prema odabiru publike. Također, uz natjecateljski program prikazivat će se i 5 filmova izvan konkurencije nastalih u sklopu edukacije Nova škola dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

9. izdanje Festivala bit će otvoreno u četvrtak, 24.11. u 19:00 u riječkom Art-kinu programom Poluvrijeme, a važno za napomenuti je da je ovogodišnje izdanje festivala posvećeno temi Igre.
Protekle tri godine temeljito su potresle, tektonski izmijenile našu stvarnost. Način interakcije, mogućnost i ideju bliskosti, ekonomske i političke turbulencije koje ubrzano brišu i pišu nove granice, modeliraju naše postojanje od bazičnog komfora do surovog opstanka. U želji da se filmom i umjetnošću borimo protiv destruktivnih, paralizirajućih  osjećaja ove distopijske stvarnosti, u želji da svijet analiziramo kroz maštu i mogućnosti, odlučili smo 9. izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala (STIFF) posvetiti zaboravljenoj muzi djetinjstva– IGRI, rekla je umjetnička direktorica Festivala Maša Drndić.

STIFF ove godine gradi više od 40 volontera i volonterki, studenata i studentica Sveučilišta u Rijeci koji su uključeni u produkciju događanja kao članovi i članice žirija, dizajneri, prevoditelji, kustosi izložbenog programa, kreatori promotivnih videa, PR-ovci, koordinatori filmskih i popratnih događanja, najavljivači te moderatori razgovora. 

Uz glavni, filmski program, festival ima bogati popratni program: multidisciplinarnu međunarodnu izložbu all GAME no PLAY, kustosice Elene Apostolovski:

Izložbeni program all GAME no PLAY razigrava svijet oko nas, prisvajajući poznate obrasce i izvrćući ih, dovodeći svakodnevne navike do apsurda.

Okupljene međunarodne umjetnice i umjetnici predstavljaju raznolike poglede na to što znači biti čovjek u umjetnom okruženju i predlažu nam kako graditi zajednice surađujući, a ne natječući se, dok igramo igru (su)postojanja.

Izložbu podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Stroom Den Haag, nizozemski centar za vizualne umjetnosti. Na izložbi izlažu međunarodne umjetnice iz Španjolske, SAD-a, Italije, Kine, Nizozemske i Hrvatske.

Radionički program pod nazivom Igraonica ima za cilj sudionike zaraziti čudesnim vještinama iz područja izvedbenih, vizualnih umjetnosti i književnosti: plesnom improvizacijom, snimanjem i digitalnom obradom te tehnikom blackout poezije pod vodstvom Kristine Kekice Paunovski, Josipe Baljak, Petre Čargonje i Natalije Stefanović.

Sudjelovanje je besplatno uz prethodnu prijavu ovdje, a ulaz na sve programe 9. STIFF-a je slobodan.
FOTO: STIFF, PRESS