LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Okupljanje ljubitelja književnosti

U pripremi novo izdanje festivala Sa(n)jam knjige; prenosit će se uživo

Svečano otvorenje zakazano je za petak, 4. lipnja, u podne na arheološkom nalazištu tik uz Gradsku knjižnicu. 

Svečano otvorenje zakazano je za petak, 4. lipnja, u podne na arheološkom nalazištu tik uz Gradsku knjižnicu. 

26. izdanje pulskog festivala knjiga i autora naziva Sa(n)jam knjige održat će se od 4. do 13. lipnja pod sloganom Di smo?. Središnje mjesto okupljanja ljubitelja književnosti te prostor razgovora i predstavljanja autora bit će nadomak Rive – programi će se odvijati u dvorištu The Shipyard puba, a festivalska knjižara smjestit će se u jednoj od hala bivše tvornice Arena trikotaža, najavljuju organizatori.

– Za nas je Di smo? prvotno bilo pitanje koje traži precizan odgovor na kojoj je lokaciji ove godine Sa(n)jam. Gotovo 20 godina ovo se pitanje nije postavljalo jer se znalo da smo u austrougarskoj palači Marine Kasino. Odgovor na to pitanje bit će zbunjujuć strancima i gostima Pule, ali Puležanima sasvim jasan. Na Rivi smo, u bivšoj Arena trikotaži, ulaz je iz Kandlerove tamo kod Dimnjaka odmah poslije arheološkog nalazišta uz Gradsku knjižnicu. Knjige su u tvorničkoj hali, a programi u Shipyardu. No to je pitanje, naravno, potaknulo sasvim druga razmišljanja na koja nemamo tako precizne odgovore. Prije svega gdje smo sad kao književna manifestacija, nakon 27 godina, je li ovo novi početak ili se zavaravamo? Gdje smo kao kultura? Ima li još koja stepenica prema dnu? Gdje smo kao ljudi? U ambisu kojem se ne nazire kraj i kojeg sami produbljujemo ili u prevratu koji će donijeti nešto dobroga? I najvažnije: gdje smo jedni drugima? – ističe Magdalena Vodopija, direktorica festivala.

Svečano otvorenje zakazano je za petak, 4. lipnja, u podne na arheološkom nalazištu tik uz Gradsku knjižnicu. 

– Ovogodišnje izdanje preplavit će poezija i glazba: pred publiku dolazi petnaestak vrsnih pjesnikinja i pjesnika predvođenih Petrom Gudeljom, a uz pratnju glazbenika na čelu s jazz-trubačem Brankom Strepinom i etno glazbenikom Dariom Marušićem. Uz tradicionalni Doručak s autorom, koji će voditi kulturolog i pisac Aljoša Pužar, novost je i program pod nazivom Nova lica Pule. – navode organizatori.

Vodopija dodaje:

– U prvotnoj ideji radilo se o debitantima. No ove godine činilo nam se kao dobra igra predstaviti u istom programu etablirane autore koji nekim slučajem nisu još predstavljali svoje knjige na Sajmu, i nove, izvrsne autore koji su tek kročili na literarnu scenu. Mislim da će ovaj program opstati i sljedećih godina. Živ je, nov je, ne ide na sigurno, što mi se jako sviđa.

Među ostalima, publici u Puli prvi će se put predstaviti Svetislav Basara, Želimir Periš, Ivana Bodrožić, Magdalena Blažević, Tanja Stupar-Trifunović, Ena Katarina Haller te Ivica Đikić, ali i brojni drugi autori i autorice sa svojim novim knjigama. Jedan je od noviteta i suradnja sa zagrebačkim Hrvatskim narodnim kazalištem. Naime, glumci će nastupiti u režiji Ivica Buljana izvodeći stihove suvremenih hrvatskih pjesnikinja, a u programu naslova Moj cilj je – horizont predstavit će velikane slavenskog pjesništva.
 
Za one koji neće moći navratiti, program će se prenositi uživo na Facebooku i Instagramu te na YouTube kanalu Sa(n)jam knjige u Istri. 
FOTO: SA(N)JAM KNJIGE / PR FOTO