LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvedba kultne predstave u riječkom HNK

„Turbofolk je hrvatsko narodno kazalište 21. stoljeća.“

Od samog početka predstava „Turbofolk“ pokazuje potencijal dugovječne uspješnice te doista 10 godina nakon ne prestaje biti izazovna. U riječkom HNK okuplja prvotnu glumačku postavu u čast preminuloj glumici koja jedina nedostaje.

Od samog početka predstava „Turbofolk“ pokazuje potencijal dugovječne uspješnice te doista 10 godina nakon ne prestaje biti izazovna. U riječkom HNK okuplja prvotnu glumačku postavu u čast preminuloj glumici koja jedina nedostaje.

Izvedbom kultne, višestruko nagrađivane predstave riječkog HNK Ivana pl. Zajca Turbofolk (Ri-Loudid), u ponedjeljak, 18. lipnja 2018, u 20 sati obilježit će se 10 godina njenog izvođenja. Prema želji glumačkog ansambla izvedba će biti posvećena njihovoj prerano, prije tri godine, preminuloj kolegici, dramskoj prvakinji Andreji Blagojević koja je činila originalni glumački postav.

Upravo stoga, nakon dugo vremena ponovno se okupila prva glumačka ekipa, uz posvetu Andreji:
 

Postoje neke predstave i rad na njima, koje se urežu u kolektivnu svijest njenih sudionika i ostanu tako zaključane u srcima i sjećanju. Turbofolk je jedna od njih. Kad god je igramo, s nama si. Tvoj duh je među nama jer znamo koliko si je voljela i s koliko ljubavi igrala.

18. lipnja igrat ćemo Turbofolk u staroj postavi i tu predstavu, a bliži se negdje i stota izvedba, posvećujemo tebi, draga Andreja. Sigurni smo da ćeš biti s nama.

Vole te: Tanja, Jelena, Olivera, Anastazija, Dražen, Alen, Damir, Jasmin, Giuseppe

Ovaj autorski projekt Olivera Frljića, ostvaren u produkciji Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca, premijerno je izveden 31. svibnja 2008. Otada je predstava polučila uspjehe na mnogim inozemnim i domaćim festivalima poput budimpeštanskog Spring festivala, bečkog festivala Wiener Festwochen, festivala Beyond belonging u Berlinu, Sterijinog pozorja u Novom Sadu, Festivala mediteranskog kazališta Purgatorije u Tivtu, Gavellinih večeri u Zagrebu, Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, Festivala Zlatni lav u Umagu, Marulićevih dana u Splitu, Međunarodnog festivala Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani ili Malta festivala u poljskom Poznanu. Postala je jednom od najnagrađivanjih u povijesti riječkog kazališta.

Uz režiju Oliver Frljić potpisuje i izbor glazbe te scenografiju zajedno s Borutom Šeparovićem, dramaturgom predstave. Za kostimografiju je zaslužan Modni studio Artiđana, a za oblikovanje svjetla Boris Blidar. U obljetničkoj predstavi igraju: Olivera Baljak, Anastazija Balaž, Alen Liverić, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Giuseppe Nicodemo, Damir Orlić i Tanja Smoje.

Od samog početka Turbofolk je pokazao potencijal dugovječne uspješnice jer su ga, gdje god se izvodio, i publika i kritika sjajno prihvatili. Progovara o fenomenu narodnjačke glazbe i čitavoj supkulturi koju predstavlja.

– Turbofolk je predstava iz naroda i predstava za narod u hrvatskom narodnom kazalištu. Turbofolk je hrvatsko narodno kazalište 21. stoljeća. Turbofolk prosvjećuje. Turbofolk je istina. Turbofolk je predstava iz života i život sam. – riječi su samog autora Frljića.

Turbofolk je oslobođenje i pobuna, obračunavanje s društvenim lažima. Surova iskrenost ove predstave ne prestaje biti izazovna i u novom izdanju nakon punih 10 godina izvođenja.

FOTO: DRAŽEN ŠOKČEVIĆ