LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Premijera u Art kinu Grič

Tko je koga, kako i zašto – teme su renesansne „Mušice“

„Mušica“ je lascivna komedija u čijem se središtu nalaze novac i seksualnost. Priča o muškarcima koji žele tuđe žene i o ženama koje vole više muškaraca.

„Mušica“ je lascivna komedija u čijem se središtu nalaze novac i seksualnost. Priča o muškarcima koji žele tuđe žene i o ženama koje vole više muškaraca.

Remek-djelo talijanskog glumca i komediografa Angela Beloca Ruzzantea Mušica (La Moschetta), komedija petočinka o lijepoj Ruzzanteovoj ženi Betiji, za koju se otimaju kum Menato i vojnik Tonin, u režiji Gorana Ribarića, bit će premijerno izvedena u Art kinu Grič ove subote, 10. lipnja, s početkom u 20 sati. Sjajnu glumačku ekipu čine: Ana Vilenica (Betija), Matija Čigir (Menato), Domagoj Janković (Tonin), Ljubo Zečević (Ruzzante) i Miro Gugić (Trubadur). Kostime je izradila Marita Ćopo, a scenografiju Vitold Košir. Za fotografiju je zaslužan Martin Horvat (Eventers), a  Bernarda Cesar i Marija Juza iz kreativne platforme Organizam potpisuju dizajn vizualnih komunikacija, dok su marketinške i PR aktivnosti povjerene Ivanki Bičak. 

U osnovi radnje predstave ljubavni je zaplet:

– Betija, lijepa i mlada seljanka, sa svojim mužem Ruzzanteom nastanila se u Padovi. Njihov kum Menato uzaludno moli  Betiju da obnove nekadašnju ljubavnu vezu. Budući da ni na koji način nije uspio steći Betijinu naklonost,  odlučuje pribjeći lukavstvu: nagovori Ruzzantea da se preobuče u stranca i iskuša tako ženinu vjernost. Međutim, Betija prozre Ruzzanteovu prijevaru te pobjegne u susjednu kuću vojnika Tonina, podrijetlom iz Bergama, koji joj je također udvarao. Menato i Ruzzante odlučuju preoteti Betiju. Naposljetku, strašljivi se Ruzzante sakrije, Menato izbaci Tonina i ponovno ostvaruje svoje ljubavne želje. Komedija završava povratkom Betije Ruzzanteu, ali i s jasnom naznakom da će ubuduće Menato biti stvarni gospodar situacije. –

Tko je koga, kako i zašto – osnovne su teme ovog renesansnog komada, lascivne komedije u kojoj se u središtu radnje nalaze novac i seksualnost. Ovo je komedija o muškarcima koji žele tuđe žene i o ženama koje vole više muškaraca te o ljudima koji se žele domoći tuđih dragocjenosti. Dramski je komad koji zadire u mnogobrojne ljudske slabosti, a kojima nema granica, u ljudske odnose jednog specifičnog vremena, baš poput ovog našeg, gdje u konačnici ipak pobjeđuje onaj najsnalažljiviji i najmudriji.

Premijera predstave odvija se u produkciji Kazališne družine Bastien, a uz financijsku potporu Gradskog ureda obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Produkcijska podrška i partner predstave kreativna je platforma Organizam. Više informacija potražite na poveznici.

FOTO: TUMBLR