LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Operni spektakl u Lisinskom

Sveučilišna izvedba opere Orfej i Euridika

Studenti umjetničkih akademija su održali u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog tri scenske izvedbe opere Orfej i Euridika.

Studenti umjetničkih akademija su održali u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog tri scenske izvedbe opere Orfej i Euridika.

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, 29., 30. i 31. ožujka su održane scenske izvedbe opere Orfej i Euridika Christopha Willibalda Glucka. 

Priču o vječnoj ljubavi zbog koje je božanski pjevač i svirač lire spreman otići u podzemni svijet zajedničkom suradnjom pripremilo je više od 250 studenata zagrebačkih umjetničkih akademija u suradnji s mentorima.

Akademija dramske umjetnosti sa svim odsjecima bila je zadužena za produkciju i organizaciju, studenti Akademije likovnih umjetnosti radili su vizualni identitet i grafičko oblikovanje promidžbenih materijala i videa, a Tekstilno-tehnološki fakultet zahtjevnu kostimografiju. Studenti Muzičke akademije, njih 144, bili su solisti.

U sklopu postavljanja opere studenti oblikovanja svjetla Akademije dramske umjetnosti prvi su put u povijesti pripremu na konceptu rasvjete radili uz pomoć računalne previzualizacije. Ova tehnika obuhvaća pripremu i crtanje dvorane Lisinski u računalnom 3D programu, ucrtavanje scenografije i scenskih elemenata, izradu predloška svjetlosnih slika te programiranje rasvjete u kabinetu na Akademiji.

Osim studenata umjetničkih akademija u izvedbi opere sudjelovali su i studenti Arhitektonskog fakulteta koji su bili zaduženi za scenografiju.

Cijeli događaj odvio se pod dirigentskom palicom maestra Mladena Tarbuka dok se za zahtjevnu režiju pobrinula Marina Pejnović. Veliku ulogu Orfeja tumačila je Sonja Runje kojoj je ovo ujedno i diplomska produkcija na Muzičkoj akademiji. Euridiku je utjelovila Kristina Owais dok je Amor bila Patricija Hitrec.

Izvedba je započela emitiranjem making–of filma redatelja Igora Husaka koji je prikazao mukotrpan, ali i zabavan rad na umjetničkom djelu. Dokumentarni film proizveden je u nastavnoj produkciji Akademije dramske umjetnosti.

Izvedba 30. ožujka je imala dobrotvorni karakter. Naime, prihod od prodaje ulaznica namijenjen je stipendiranju studenata umjetničkih studija Sveučilišta u Zagrebu te realizaciji sveučilišnih umjetničkih projekata, a tu izvedbu je ujedno sponzorirao Rotary klub.

Izvedba je održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Studenti su stekli iznimno iskustvo koje ih stavlja korak bliže profesionalnoj karijeri, ali i brojna nova prijateljstva koja će u budućnosti uroditi novim suradnjama.

FOTO: TPORTAL