LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nagrađivani film

Svečanom projekcijom „Murine” u Dubrovniku započela turneja filma po hrvatskim kinima

„Murina” se od 26. kolovoza prikazuje u brojnim kinima širom Hrvatske. Na programu je CineStara i Cineplexxa, na platnima ljetnih Kina Mediteran na otocima i u gradovima uz more te u mnogim dvoranama Kino mreže diljem Hrvatske.

„Murina” se od 26. kolovoza prikazuje u brojnim kinima širom Hrvatske. Na programu je CineStara i Cineplexxa, na platnima ljetnih Kina Mediteran na otocima i u gradovima uz more te u mnogim dvoranama Kino mreže diljem Hrvatske.

Za prvu u nizu svečanih projekcija Murine Dubrovnik je odabran kao grad iz kojeg potječu redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, glavna glumica Gracija Filipović, montažer filma Vladimir Gojun te još neki članovi velike filmske ekipe.

 

Grad je svoje filmaše dočekao s oduševljenjem, a zbog velikog interesa za film, Murina je od 26. kolovoza redovno na programu ljetnog kina Slavica te svakodnevno u dubrovačkom CineStaru. Na projekciji u kinu Slavica bila je ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek te brojne osobe iz društvenog i političkog života.

 

Murina se od 26. kolovoza prikazuje u brojnim kinima širom Hrvatske. Na programu je CineStara i Cineplexxa, na platnima ljetnih Kina Mediteran na otocima i u gradovima uz more te u mnogim dvoranama Kino mreže diljem Hrvatske.

 

Pred publiku stiže i ekipa filma koja će nakon Dubrovnika gostovati na svečanim projekcijama u Splitu (26.8.), Hvaru (28.8.), Jelsi (29.8.), Šibeniku (1.9.), Zagrebu (2.9.) i Rijeci (7.9.), a detaljan raspored projekcija dostupan je na stanici filma na adresi www.murina.film.

 

Film Murina premijeru je imao ljetos u Cannesu gdje je nagrađen Zlatnom kamerom (Camera d’Or) kao najbolji debitantski film u konkurenciji festivala. Na Pulskom filmskom festivalu publika je Murinu nagradila Zlatnim vratima Pule kao najbolji film, glumica Danica Ćurčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu, a Antoneta Alamat Kusijanović Brezom kao najbolja debitantica festivala. Na nedavno završenom Rab Film Festivalu Murina je odlukom žirija proglašena najboljim filmom festivala. Uz značajne nagrade, posebno ohrabruje to što se za dosadašnje projekcije u Puli, Rabu i Dubrovniku redovno tražila karta više.

 

Radnja filma Murina odvija se tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku, a donosi priču o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante koji počinje pucati kada u njihov dom stigne stari obiteljski prijatelj. Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora za slobodu što u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

FOTO: FILM MURINA