LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Premijera u Art kinu Grič

Suludi i tihi „Ponoćni boogie“ u Jurišićevoj

Vratolomije dvojice junaka u zagrebačkim Utrinama pratit ćemo uz atmosferičnost jazz koncerta u predstavi „Ponoćni boogie“, nastaloj prema „evergreenu“ književnosti jednog od naših najboljih suvremenih pisaca.

Vratolomije dvojice junaka u zagrebačkim Utrinama pratit ćemo uz atmosferičnost jazz koncerta u predstavi „Ponoćni boogie“, nastaloj prema „evergreenu“ književnosti jednog od naših najboljih suvremenih pisaca.

Predstava prema romanu autora Ede Popovića Ponoćni boogie, u produkciji Teatra Binocular, a u režiji Borne Armaninija, premijerno će se izvesti 30. rujna 2017. Započet će u 20 sati na lokaciji Art Kino Kluba Grič, Scena Grič (Jurišićeva 6).

Riječ je o dramskoj praizvedbi komada koji u Wikipediji nosi naziv kultnog zagrebačkog romana, ujedno i prvog romana našeg suvremenog književnika Ede Popovića. Projekt je autentični kulturni proizvod, poetske strukture koji je zamišljen kao kombinacija triju umjetničkih izraza: dramske umjetnosti, glazbene i vizualne umjetnosti. Odlikuje ga atmosferičnost jazz koncerta, što je i osnovna ideja predstave – da jazz sastav svira tijekom cijele predstave stvarajući specifičnu smooth atmosferu, ugodnu svima.

Uprizorenje se događa dvojici junaka u zagrebačkim Utrinama koje, u stilu američkih bitnika Ginsberga i Bukowskog, pratimo kroz njihove vratolomije u jednom specifičnom poetskom diskursu koji miješa realne događaje naših junaka s poetskim slikama.

Cijelo dramsko događanje prati jazz band kao što sam naslov sugerira: ponoćni boogie, neka suluda i tiha glazbakoja se mjestimice pretvara u slike jata žutih ptica, plavih pelikana, Polimene koja sa oblaka sere literaturu po njima. U svakom slučaju, u poetskom se djelu nudi mogućnost da zalutamo od jazzy do rock beata upotpunjeni slikama magičnog realizma zapisanih u romanu.

Ovaj evergreen zagrebačke književnosti stvorio je jednog od ponajboljih naših pisaca, a tekst dosad nije izveden na kazališnim daskama niti kod nas, niti u svijetu, premda je knjiga prevedena na više svjetskih jezika i uživa status internacionalne književne umjetnosti.

FOTO: PR FOTO