LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Noć muzeja 2016.

Studenti osmislili zanimljive programe za jedanaestu Noć muzeja

Ako još uvijek niste sigurni što posjetiti u ovogodišnjoj Noći muzeja, izdvojili smo nekoliko zanimljivih programa koje su vaši kolege pripremili u muzejima, fakultetima i akademijama.

Ako još uvijek niste sigurni što posjetiti u ovogodišnjoj Noći muzeja, izdvojili smo nekoliko zanimljivih programa koje su vaši kolege pripremili u muzejima, fakultetima i akademijama.

Sve je spremno za još jednu Noć muzeja. Ovog petka 29. siječnja u 18 sati više od 200 muzeja, galerija, knjižnica i arhiva u više od 100 hrvatskih gradova pretvara se u masovna okupljališta posjetitelja željnih kulturnih sadržaja. Ovogodišnju temu Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena odabralo je Hrvatsko muzejsko društvo i u skladu s njome muzeji su pripremili svoje programe. Ove noći ulaz u muzeje je besplatan. 

Posebnost jedanaeste Noći muzeja je sve veća zainteresiranost i uključivanje studenata zagrebačkih, riječkih i splitskih akademija i fakulteta. Odlučili smo predstaviti njihove zanimljive programe i potaknuti vas da posjetite muzeje, fakultete i akademije u kojima se održavaju.

Zagreb

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu pripremila je posebno bogat program za jedanaestu Noć muzeja. Očekuju vas izložbe, radionice i projekcije filmova. Izdvojit ćemo likovnu radionicu studenata Nastavničkog odsjeka. Na radionici će 15-ak studenata svojim radovima progovoriti o temi kolekcionarstva i kontekstualizacije umjetničkih djela. Radionica počinje u 18 sati.  

U Zagrebu svakako posjetite Fakultet elektrotehnike i računarstva. Osim što ćete vidjeti izložbu starih mehaničkih i elektroničkih računala i video igara, moći ćete u retro igraonici zaigrati neke od pomalo zaboravljenih računalnih igrica (Super Mario, Space Invaders, Pacman). Na FER-u možete upoznati Branimira Makanca, glavnog dizajnera Ivel Ultre, prvog domaćeg serijski proizvedenog mikroračunala.

Obilježavanju jedanaeste Noći muzeja priključio se i Veterinarski fakultet Zagreb koji javnosti otvara svoje muzeje: Muzej za povijest veterinarstva, Muzej patološke anatomije te Muzej zavoda za anatomiju, patologiju, histologiju i embriologiju.

ZET i ove godine u Noći muzeja građanima daruje besplatan prijevoz. Besplatno se možete voziti u turističkom tramvaju i na izvanrednim autobusnim linijama. Detalje provjerite na poveznici.

Đurđevac

Studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba predstavit će se multimedijalnom izložbom svim posjetiteljima Muzeja grada Đurđevca. U izložbi intrigantnog naziva IZ-U: Amputiranje Bezidentitetizma (Nove amputacije) 30 studenata prikazat će slike, instalacije, skulpture, crteže, fotografije i video-uratke te izvesti multimedijalni performans. Izložba se otvara u 19 sati.

Split

Ako se u Noći muzeja nađete u Splitu, ne propustite posjetiti Hrvatski pomorski muzej. Tamo će članovi udruge studenata povijesti Toma Arhiđakon održati predavanje i prezentaciju iz hrvatske pomorske povijesti.

Studenti Umjetničke akademije u Splitu predstavit će se s nekoliko programa. U Sveučilišnoj knjižnici u Splitu koncert će održati studenti Glazbenog odijela UMAS-a u 20 sati.

U Info zoni izložbu svojih završnih radova prezentirat će pet studentica Odsjeka za likovnu kulturu i umjetnosti UMAS-a. Autorice će predstaviti svoje radove u kiparstvu, slikarstvu i grafici te će razgovarati s posjetiteljima o nastanku i izvedbi svojih djela. Otvorenje izložbe je u 21 sat.

U Splitu su također povodom Noći muzeja uvedene besplatne linije javnog gradskog prijevoza. Raspored provjerite na poveznici.

Rijeka

Udruga studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci u Noći muzeja svoju Akademiju pretvara u muzej. Posjetitelji će na postavljenim izložbama moći saznati više o Akademijinoj povijesti, aktualnim projektima njezinih studenata i profesora te ostaviti vlastiti trag u crtačkom ili pisanom obliku. Studenti će izložiti svoje radove te pripremiti bogati glazbeni program. Svečano otvorenje Noći Akademije uz predstavljanje katedri je u 18 i 30 sati.

Nadamo se da smo vam ovim kratkim pregledom dali nekoliko novih ideja za noćašnje skitnje. Posjetite predstavljene izložbe, koncerte i radionice te podržite svoje kolege.

FOTO: FACEBOOK/NOĆ MUZEJA