LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TRADICIJA OD 1968.

Stilske vježbe - predstava za anale!

Rekordna predstava "Stilske vježbe" kroz desetljeća je postala jedna od perjanica hrvatskog kazališta.

Rekordna predstava "Stilske vježbe" kroz desetljeća je postala jedna od perjanica hrvatskog kazališta.

"Stilske vježbe" najdugovječnija su svjetska kazališna predstava s istom glumačkom postavom što je zabilježeno i u Guinnessovoj knjizi rekorda. Predstava je u Hrvatskoj premijerno izvedena u Teatru &TD 19. siječnja 1968. godine, a kroz sljedećih četrdeset i šest godina postala je sinonim za dugovječnost i kvalitetu. Od tih četrdeset i šest godina izvođenja čak četrdeset i četiri godine predstavu izvode isti glavni glumci. Naime, prve dvije godine predstavu je uz nezaobilaznog Peru Kvrgića izvodila glumica Mia Oremović. 1969. godine njenu ulogu preuzima Lela Margetić i zadržava ju do danas.

"Stilske vježbe" nastale su prema djelu francuskog književnika Raymonda Queneaua. U originalnom dijelu tog zaljubljenika u psihologiju, filozofiju, matematike i jezike glavni junaci ulaze u autobus broj 84. U hrvatskoj verziji Pero Kvrgić i Lela Margetić Ilicom se voze u tramvaju broj 11. Priča o slučajnom i naizgled nezanimljivom susretu dvoje ljudi, prvo u tramvaju, a kasnije pored glavne pošte, postane prava komedija kada je glavni glumci ispričaju na čak 99 različitih načina.

Čovjek koji je predstavu prilagodio hrvatskoj kulturi i jeziku - Tomislav Radić i njegovi glavni glumci krajem šezdesetih godina vjerojatno nisu ni sanjali da će ova predstava postati simbol hrvatskog kazališta. Iako Pero Kvrgić i Lela Margetić izgledaju kao da se nikada neće umoriti od stilskih vježbi, ova predstava neće trajati vječno. Stoga požurite i postanite dio slavne povijesti "Stilskih vježbi"! Raspored izvođenja možete naći na linku.

FOTO: PLANET ART