LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Besplatne koncertne izvedbe

„Stabat Mater“ kroz prizmu mladih glazbenika i profesionalnih solista

Ciklus koncerata nastao iz želje izvođača za izvođenjem legendarnog djela „Stabat mater“ talijanskog baroknog kompozitora Giovannija Batiste Pergolesija održat će se u Pregradi, Zagrebu i Šibeniku 16., 18. i 24. ožujka.

Ciklus koncerata nastao iz želje izvođača za izvođenjem legendarnog djela „Stabat mater“ talijanskog baroknog kompozitora Giovannija Batiste Pergolesija održat će se u Pregradi, Zagrebu i Šibeniku 16., 18. i 24. ožujka.

Novoosnovana udruga Vox Artis na svom prvom projektu okupila je iskusne akademske glazbenike i mlade izvođače kako bi izveli korizmeni koncert jednog od najpoznatijih verzija djela Stabat mater, koje je dosada doživjelo više od 200 glazbenih kompozicija.

– Ciklus je osmišljen nakon poziva udruge Vox Artis osnovane s idejom organiziranja događaja na kojima profesionalni glazbenici odabiru vrhunska djela svjetskih kompozitora koja će izvoditi, od rane glazbe do recentnih uradaka, s naglaskom na duhovnu glazbu. – napominje Ivana Supić, osnivačica Udruge i voditeljica projekta.

Pergolesijevo djelo za sopran, alt, gudački orkestar i basso continuo izvodit će solistice Ivana Krajina Barun (sopran), Martina Menegoni (mezzosopran) i OMG – Orkestar mladih glazbenika, uz dirigenta Mara Ricu.

Diplomirana sopranistica Ivana Krajina Barun osvojila je niz nagrada na državnim natjecanjima, usavršavala se u Bratislavi i Beču, održavala koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu, a trenutno djeluje kao vokalna pedagoginja i stalna članica Zbora HRT-a. Mezzosopranistica Martina Menegoni po završetku Muzičke akademije usavršavala se u inozemstvu, gdje često nastupa. Redovita je gost solistica u HNK-u u Zagrebu, a nastupila je i diljem Hrvatske kao solistica uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a i dr. Surađuje s Wien International Soloists Ensemble i solistica je ansambla Lazarus koji se bavi izvođenjem glazbe hrvatskih kompozitora diljem i izvan Hrvatske.

Na inicijativu dirigenta Mara Rice prošle je godine osnovan OMG – Orkestar mladih glazbenika. U potrazi za iskustvom sviranja u orkestru, zainteresirani studenti okupili su se i osnovali udrugu kako bi promicali njegovanje glazbene kulturne baštine među mladima. S nekoliko nastupa iza sebe, smatraju da je najbolje učiti sviranjem, osobito tijekom ovakvih suradnji s iskusnim izvođačima.

Tri besplatne izvedbe održat će se u Pregradi, Zagrebu i Šibeniku. Prvi koncert održat će se u Pregradi u petak, 16. ožujka, s početkom u 19 sati, u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, drugi u Zagrebu u Crkvi sv. Antuna Padovanskog u nedjelju, 18. ožujka, od 20 sati i posljednji u Katedrali sv. Jakova u Šibeniku u subotu, 24. ožujka, od 19 sati.

Više informacija pronađite na službenom Facebook događaju.

FOTO: VOX ARTIS