LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmski festival

Split postaje filmska metropola Mediterana

– A tu su same poslastice, od kratkiša nominiranih za Oscara, preko pobjednika Cannesa i Berlina, do programa Cartoon d'Or programa koji prikazujemo u suradnji s Animafestom. – otkriva direktor festivala.

– A tu su same poslastice, od kratkiša nominiranih za Oscara, preko pobjednika Cannesa i Berlina, do programa Cartoon d'Or programa koji prikazujemo u suradnji s Animafestom. – otkriva direktor festivala.

U programu devetog Festivala mediteranskog filma Split, koji će se od 3. do 11. lipnja održati na tri lokacije, nalazi se 78 filmova koji stižu iz 39 zemalja. Pri tom se u glavnom dugometražnom programu, za koji se posljednjih godina redovno traži ulaznica više, nalazi pet regionalnih i još pet hrvatskih premijera. Brojke su to koje samo potvrđuju kako će Split tijekom prva dva vikenda lipnja biti središte filmskog svijeta čitavog Mediterana.

Na konferenciji za novinare u splitskoj kinoteci Zlatna vrata otkrivene su sve filmske poslastice u kojima će uživati Splićani i njihovi gosti. Među njima je i pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea, film Gori more (Fuocoamare) proslavljenog dokumentarista Gianfranca Rosija.

 U pitanju je sjajan i iznimno važan dokumentarac, i potpuno zaslužen Zlatni medvjed, koji prati svakodnevnicu otoka Lampeduse kroz oči desetogodišnjeg dječaka, i poprilično realno patnje kroz koje izbjeglice moraju proći da bi morskim putem pristigle u Europu. Tematikom je aktualan i "Put za Istanbul", alžirsko-francuski film o Belgijanki čija kćer se priključuje borcima ISIL-a u Siriji. Pred velikim gledalištem ljetnog kina Bačvice prikazat ćemo i dokumentarni film '"Turizam" Splićanina Tonća Gaćine. otkrio je direktor FMFS-a Alen Munitić.

Već najavljeni sigurni hitovi su: talijanski Iščekivanje u kojem glavnu ulogu igra oskarovka Juliette Binoche te dva francuska filma koje nosi slavna Isabelle Huppert. Za prvi, Sve što dolazi, redateljica i scenaristica Mia Hansen-Løve nagrađena je Srebrnim medvjedom na Berlinaleu, a drugi, Priče s asfalta Samuela Benchetrita, stiže iz programa Cannesa.

Jedan od najzanimljivijih naslova ovogodišnjega festivala svakako je grčka komedija Chevalier s kojom je redateljica Athina Rachel Tsangari slavila na London Film Festivalu. FMFS će otvoriti španjolski Ništa zauzvrat za koji je Daniel Guzmán dobio nagradu Goya za najbolji debitantski film. U programu je i najbolji film po izboru publike ZagrebDoxa, U suton života redatelja Sylvaina Biegeleisena, zatim kontroverzni Ivy Turčina Tolge Karacelika koji nakon Sundancea stiže u Split iako je u njegovoj domovini cenzuriran. Iz Turske stiže i Mahnitost koji je već osvojio 11 nagrada i nominaciju za Zlatnog lava u Veneciji.

Nastavlja se prošle godine uvedena praksa da se, osim izuzetnih filmskih naslova koji konkuriraju za nagradu Udicu, nekoliko prikaže i u programu Izvan konkurencije. Pažnju će zasigurno privući britansko-rumunjska koprodukcija u filmu Chuck Norris protiv komunizma, a zastor na ovogodišnji FMFS spustit će brazilski kandidat za Oscara Druga majka kojeg je izbirljiva publike festivala u Berlinu prošle godine proglasila najboljim.

Snažan fokus organizator svake godine stavlja na natjecateljski program hrvatskih kratkih filmova Ješke, no od ove godine pobjednika prvi put očekuje i novčana nagrada.

 Naš višegodišnji partner, splitska tvrtka "Uje" s kojom radimo na razvoju jednog novog projekta, pobjednika će novčano nagraditi, što zasigurno daje dodatnu težinu ovoj kategoriji – istaknuo je Munitić.

Među Ješkama izdvajaju se važnim svjetskim nagradama već ovjenčani Piknik, Belladonna, Zvjerka, ali i svjetska premijera filma Šimuna Šituma Ritki zrak, novi animirani film Veljka Popovića Planemo te dokumentarni film Kino otok.

Grčki redatelj Thanos Anastopoulos iz Cannesa, gdje mu je prošlog tjedna prikazan novi film, stiže u Split, i to u sklopu projekta The 5C Project Cine-Caravan, kojeg Balkanski Kulturni Krug provodi u još četiri države jugoistočne Europe. Sastoji se od projekcija, radionica i seminara namijenjenih mladoj publici, studentima i zainteresiranoj javnosti.

A od mnoštva se popratnih događanja ove godine izdvaja prvo službeno predstavljanje novog programa Škola u kinu, zajedničkog projekta Hrvatskog audiovizualnog centra i Art-kina iz Rijeke, u sklopu kojeg će se besplatno prikazivati domaći klasici Vuk samotnjak i Družba Pere Kvržice.

Uz standardne lokacije, Ljetno kino Bačvice i kinoteku Zlatna vrata, najveća je organizacijska novost ovogodišnjeg FMFS-a nova lokacija besplatnog kina u kojem će se svake večeri prikazivati kratkometražni filmovi – legendarna Terasa kina Tesla.

 Suradnja s Ekranom ove godine je dovela do ove nove ideje, pa svoju opremu selimo na ovu predivnu lokaciju u centru grada, koja će svojom atraktivnošću sigurno privući brojne ljubitelje kratkih filmova. A tu su same poslastice, od kratkiša nominiranih za Oscara, preko pobjednika Cannesa i Berlina, do programa Cartoon d'Or programa koji prikazujemo u suradnji s Animafestom. – otkrio je novost direktor festivala.

Kompletan atraktivni program 9. Festivala mediteranskog filma Split može se pronaći na službenoj stranici gdje je već moguća i online kupovina ulaznica, ali i detalji o prodaji na blagajnama.

FOTO: ZVONIMIR MATUTINOVIĆ/STUDENTSKI.HR