LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba u Kino klubu Grič

Somebody's Watching Me

Zagrebačka umjetnica Stanka Pinjuh je izložbu podijelila u tri smislene cjeline, a cilj je svake od njih ispričati vlastitu priču i ostaviti drugačiji trag na publiku.

Zagrebačka umjetnica Stanka Pinjuh je izložbu podijelila u tri smislene cjeline, a cilj je svake od njih ispričati vlastitu priču i ostaviti drugačiji trag na publiku.

Otvorenje izložbe Somebody's Watching Me održano je 27. veljače u Klubu Kino Griču u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Zagrebačka umjetnica Stanka Pinjuh je izložbu podijelila u tri smislene cjeline, a cilj je svake od njih ispričati vlastitu priču i ostaviti drugačiji trag na publiku.

Tako se prvi dio sastojao od filmskoga dijela, koji je bio usmjeren na pitanje prostora. Naime, Stanka je predstavila uobičajene filmske likove na neubičajen trodimenzionalni način, čime nam je osvijestila svoju glavnu umjetničku preokupaciju – kiparstvo. Neki su atributi filmskih likova naslikani, dok je druge prostorno istaknula, davši im obujam i živost.

Drugi dio izložbe također nije bio usmjeren na uobičajene kiparske materijale, kao što su kamen i drvo, već nas je umjetnica iznenadila upotrebom – higijenskih uložaka. Iako nalik egzibicionizmu, ovaj materijal nam postaje veoma smislen, kada smo upoznati s razlozima njegova odabira. Stanka je dio ženske intimnosti upotrijebila kao kiparski materijal, pri čemu su na ulošcima bile naslikane oči. Fraza da su oči ogledalo duše je na ovaj način dobila novu dimenziju, koju će svatko protumačiti na vlastiti intiman način.

Treći je dio izložbe umjetnica smjestila u podrum, kako bi ga sakrila od izravnih i slučajnih pogleda. U podrumu su također postavljeni ulošci, no oslikani standardnim motivima. Iako se radi o ulošcima za svaku prigodu, oni su smješteni daleko od očiju – kako onih fiktivnih, tako i onih stvarnih. Stanka Pinjuh je postavila neobičnu izložbu, spremnu za različita tumačenja i širok spektar reakcija, koje su ogledalo njezinog zanimljivog eksperimentiranja s materijalima i ljudskim pojmom intimnosti.

Izložba će biti postavljena do 12. ožujka, za svu publiku željnu drugačijeg pogleda na intimnost i kiparske materijale, kao i za one željne doze egzibicionizma i skandala. 

FOTO: ART KINO GRIČ