LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dokumentarni filmovi

Sloboda i migracije u fokusu vikenda u Dokukino KIC; ulaz na programe je besplatan

Predstavlja se dokumentarno-eksperimentalnog belgijskog autora Laurenta Van Lanckera i dva doku-hita s ljetnog repertoara za kraj listopada u Dokukinu KIC.

Predstavlja se dokumentarno-eksperimentalnog belgijskog autora Laurenta Van Lanckera i dva doku-hita s ljetnog repertoara za kraj listopada u Dokukinu KIC.

Posljednji vikend listopada u Dokukinu KIC posvećen je zanimljivom belgijskom vizualnom antropologu prepoznatljivom po svojim vizualnim polifonijama različitih perspektiva i kultura uokvireno migrantskim pričama, Laurentu Van Lanckeru. 

U suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Belgije, Wallonie Bruxelles International i Polymorfilms održat će se razgovor s autorom i prikazati tri njegova dokumentarno-eksperimentalna ostvarenja koji na svojstvene načine obrađuju temu lokalnog i globalnog identiteta, istražujući mjesta ispreplitanja filmskog medija i antropoloških specifičnosti.

– Pritom se trudi humanizirati izolirani ljudski subjekt, objedinjujući nas sve u igrama u logoru, telefonskim pozivima ili grlenom pjevu i naraciji diljem svijeta – poručuju organizatori. 

Ulaz na program potpuno je besplatan, a podijeljen je na dva dana, u subotu 30. listopada u 19 sati i nedjelju 31. listopada u 17 sati.

U subotu posjetitelje očekuje projekcija kratkometražnog video-uratka koji fluidnost migrantskih života i kretanja ostvaruje u nestabilnoj formi, Disorient, nakon kojega slijedi film iz srca izbjegličkog logora Calaisa, Kalès. Riječ je o filmu koji je potpuno snimljen među izbjeglicama koji su u hostilnim uvjetima uspjeli izgraditi izuzetno kompaktnu i toplu ljudsku zajednicu, prkoseći neizvjesnosti vlastite egzistencije. Nakon filmova čeka nas i razgovor s autorom koji će voditi hrvatski multimedijalni umjetnik Dan Oki.

Nedjeljni termin rezerviran je za fantazmagoričnu odiseju Surya, dugometražni film putovanja na kojem susrećemo desetero naratora koji zajedno izvode istu priču. Svatko junaka vodi u vlastitom, kulturološki obojanom smjeru, stvarajući nadnacionalnu tapesteriju oralnih tradicija.
 
Na nedjeljnom programu posjetitelje očekuju dvije prave auditivno-vizualne poslastice s ljetnog programa u Art Parku. Prvi je nagrađivani film Rubike Shah koji vraća u Veliku Britaniju krajem 1970-ih, White Riot, u vrijeme kada je glazba odigrala ključnu ulogu u borbi protiv sve snažnijeg vala fašizma, ksenofobije i diskriminacije. Uz dosad neobjavljene arhivske snimke i intervjue sa sudionicima rezultat je nezaobilazni vodič iz glazbenog aktivizma koji rezonira u današnje tmurno doba Brexita i uspona ekstremne desnice koje u mnogo čemu podsjeća na nestabilno političko stanje kasnih 1970-ih.

Drugi film je Herzogova oda preminulom prijatelju, poznatom putopiscu, Nomad: Stopama Brucea Chatwina, u kojoj legendarni redatelj odlazi na putovanje s prijateljevim ruksakom, na svojstven način promišljajući o tragu i značaju Brucea Chatwina.

Više informacija o rasporedu i ulaznicama dostupne su na službenoj stranici Dokukina
FOTO: UNSPLASH