LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni festival komorne glazbe

Sjajni ansambl Ars longa otvara Sedmi MAGfestival

Ansambl Ars longa povezuje ljubav prema komornom muziciranju s ljubavlju prema glazbi 18. stoljeća, jednog od najbogatijih i najraznolikijih u povijesti glazbe.

Ansambl Ars longa povezuje ljubav prema komornom muziciranju s ljubavlju prema glazbi 18. stoljeća, jednog od najbogatijih i najraznolikijih u povijesti glazbe.

Čast da otvore ovogodišnji MAGfestival, u subotu 27. kolovoza u Muzeju grada Splita s početkom u 20 h, pripala je sjajnom ansamblu Ars longa sastavljenom od vrhunskih profesionalnih glazbenika – Ane Benić (barokna flauta), Stjepana Nodila (barokna oboa i blok flauta), Lee Sušanj Lujo (barokno violončelo), Linde Mravunac Fabijanić (čembalo) i Monike Cerovčec (sopran). Ansambl Ars longa nastao je kao rezultat nastojanja profesionalnih glazbenika da povežu ljubav prema komornom muziciranju s ljubavlju prema glazbi 18. stoljeća – jednog od najbogatijih i najraznolikijih u povijesti glazbe.

Iako je većina članova stalno zaposlena i uspješna na polju modernije glazbe (Ana je solo flautistica orkestra Opere HNK u Zagrebu, Lea članica Simfonijskog orkestra HRT-a, a Linda viša umjetnička suradnica korepetitorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu), svi se jednako aktivno bave i baroknim instrumentima, prvenstveno u svom ansamblu, gdje se mogu posvetiti i bogatoj solističkoj literaturi za svoje instrumente, ali i kao članovi Hrvatskog baroknog ansambla, gdje su već imali priliku surađivati s brojnim uglednim imenima europske scene tzv. povijesno osviještene interpretacije.

Najnoviji član ansambla oboist i blok flautist Stjepan Nodilo prvi je hrvatski puhač s diplomom i povijesno informirane interpretacije. Stalna članica ansambla je i istaknuta sopranistica Monika Cerovčec, solistica Zbora HRT-a i ansambla Antiphonus, pa su na stalnom repertoaru koncerata često i kantate i arije za sopran, obligatni puhački instrument i basso continuo, omiljena forma 18. stoljeća. Za prvu večer festivala su pripremili program Talijanski barok: od Venecije do Napulja:

A. CORELLI (1653-1713)

Trio sonata u D-duru, op.3, br. 2

Grave – Allegro – Adagio – Allegro

A. VIVALDI (1678-1741)

kantata All` ombra di sospetto, RV 678

za sopran, ­flautu i continuo

D. GABRIELLI (1651-1690)

Ricercar br. 3

T. CECCHINO (1583-1644)

Sonata seconda

Sonata settima

F. GEMINIANI (1687-1762)

Sonata za flautu i continuo u g-molu,

Adagio – Allegro – Largo – Allegro

B. GALUPPI (1706-1785)

Sonata za flautu, obou i continuo u G-duru

Allegro moderato - Andante - Alegro

F. MANCINI (1672-1737)

kantata Quanto e dolce quell`ardore

za sopran, obou i continuo

A. CORELLI

Trio sonata u d-molu, op.3, br. 5

Grave - Andante – Allegro – Largo – Allegro

Podsjetimo, Sedmi MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno-umjetničkog događaja, koji se već tradicionalno održava u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita, su Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Kao i svake godine posjetitelji kupovinom ulaznice za neki od koncerata imaju priliku čuti renomirane hrvatske i inozemne komorne sastave, kao i mlade glazbenike sa šireg splitskog područja koji tek traže svoju afirmaciju, a u cijenu karte uključeno je i razgledavanje Muzeja grada Splita te stalnog postava Galerije Emanuel Vidović. Ulaznice za pojedinačne večeri, kao i kompleti ulaznica za cijeli festival, moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Svi koncerti počinju u 20 sati. Sve informacije o festivalu pratite na službenim i Facebook stranicama.

FOTO: PRESS MAGFESTIVALA