LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekcije filmova

Siječanj u MM centru obilježavaju rad, psihoaktivne tvari te sukob duhovnog i materijalnog

Različite projekcije zakazane su za siječanj u MM centru. Koje vam filmove on donosi, otkrivamo vam u članku.

Različite projekcije zakazane su za siječanj u MM centru. Koje vam filmove on donosi, otkrivamo vam u članku.

Rad i radnička prava čest su motiv filmova koji se prikazuju u MM centru. I program u 2018. započinje filmom koji se bavi upravo ovom neiscrpnom, bezvremenskom i sveprisutnom temom.

U dokumentarnom prvijencu Mašine indijski redatelj Rahul Jain portretira dehumanizaciju uvjeta rada u tvornici tekstila u Gujaratu. Jainov film kroz odnos čovjeka i strojeva, mašina, podcrtava eksploataciju i otuđenje koje se događa u tvornicama na rubu fizičkog urušavanja. Gledatelj postaje jedan od milijuna obespravljenih i potplaćenih radnika, suvremenih robova, koji u polumraku sluša ritam nemilosrdnog stroja. Vizualno jedan od najimpresivnijih dokumentaraca nagrađen je posebnom nagradom žirija za najbolju fotografiju na festivalu u Sundanceu 2017. Film je na rasporedu 11. siječnja od 19:30 u sklopu Kratkih slika, programske cjeline Proširena slika koja se bavi odnosom kinematografije prema društveno političkim temama.

U želji za proširenjem stvarnosti filmaši posežu za psihoaktivnim tvarima, prepuštaju se magijskim obredima, tragaju za sekularnom duhovnošću. Kako usložnjavati zbilju, kako rastezati granice percepcije mentalnim i filmskim sredstvima? Dana 18. siječnja od 19:30 na Kratkim slikama, programu iz Kratke baze 25 FPS-a, gledamo tri filma, tri rekonstrukcije s biografskim i autobiografskim efektima. Ben Russell u filmu Trypps #7 (Badlands) na svoj specifičan način istražuje mogućnosti filma kao prostora za transcendentalno kroz poimanje romantičarske uzvišenosti, fenomenološkog iskustva i sekularne duhovnosti. Fabien Rennet i Julien Louvet u Matkormanu donose priču o samoprozvanom guruu Mauriceu Gérardu. U Lažnom raju, prvom dijelu trilogije Nužničko gnojivo (Night soil), Melanie Bonajo postavlja pitanje mogu li empatija, duhovnost, feminizam i ekološka osviještenost omogućiti zdravu budućnost za sva živa bića. Kroz osobne priče i iskustva ovaj dokumentarno-igrani film govori kakav utjecaj biljka Ayahuasca ima na uznemireni um suvremenog čovjeka.

Upravo ono čega nema, kao i ono nevidljivo, može upravljati našim životom puno presudnije od onog što nas fizički okružuje. Dokumentarac Majka Božja Letnička Eduarda Galića donosi portret hodočasnika koji svoju vjeru polažu u Gospinu dobrotu, a udobrovoljiti je pokušavaju poganskim ritualima. Tri hodočasnika Josipa Viskovića potragu za iskupljenjem stavljaju u pomaknut i apsurdan okvir svijeta u kojem je sve moguće, osim pronaći smisao. Mladi pak autor Juraj Primorac u filmu Marija umjetnički nadahnuto istražuje sve izraženiji sukob duhovnog i materijalnog u našoj svakodnevici fokusirajući se na duhovitu, ali i duhovnu priču o čovjeku koji ima dar vidjeti ono što drugi ne vide. U goste 25. siječnja na Rundu kratkog stiže jedan od najproduktivnijih hrvatskih redatelja, Eduard Galić. Dan nakon, 26. siječnja od 20 sati gledamo poglavlje 3A Godardovog monumentalnog video eseja Histoire(s) du cinéma podnaslova Novac apsoluta (La Monnaie de l'absolu), a koje govori o krivnji filma pred poviješću i njegovom otkupljenju kroz talijanski neorealizam. Nakon odgledane epizode razgovara se s teoretičarem Petrom Milatom i Draganom Jurakom, filmski i književnim kritičarem. Razgovor moderira filmska kritičarka Višnja Vukašinović

20. siječnja Klubvizija SC, jedini filmski laboratorij za rad sa 16 mm i 8 mm filmom u Hrvatskoj, organizira jednodnevni stručni seminar o 16 mm filmskoj opremi za snimanje pod mentorstvom Josipa Cesarca. Kroz predavanje i demonstraciju sudionici će imati priliku naučiti više o osnovnim mehaničkim i optičkim elementima kamere i objektiva te pravilnom rukovanju i održavanju.

 

FOTO: PIXABAY