LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fundus i izložbe Muzeja za umjetnost i obrt

Šetnja po muzeju, izložba vjenčanica i satova, europska secesijska baština – online!

Od 360 View šetnji po Muzeju, preko izložbi vjenčanica i satova, europske secesijske baštine, sve do više desetaka tisuća digitaliziranih muzejskih predmeta dostupno je javnosti.

Od 360 View šetnji po Muzeju, preko izložbi vjenčanica i satova, europske secesijske baštine, sve do više desetaka tisuća digitaliziranih muzejskih predmeta dostupno je javnosti.

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt u danima stradanja i izolacije otvorio je vrata svoga fundusa i izložbi na čak sedam velikih međunarodnih digitalnih platformi.

– Riječ je o platformama koje su rezultat višegodišnjeg rada Muzeja na digitalizaciji muzejskog sadržaja i gotovo deset godina suradnje na brojnim međunarodnim kulturnim projektima poput Googleova projekta Arts & Culture, najveće europske internetske kulturne platforme Europeana, međunarodnog projekta digitalizacije europske secesijske baštine Partage plus, digitalizacije muzejskog fundusa Athena Plus, zatim europskog projekta zaštite i promocije secesijske baštine Art Nouveau Danube, projekta Museum with no Frontiers te najnovije digitalne platforme za očuvanje i razmjenu znanja tradicionalnih obrtnika i dizajnera MADE IN. – pojašnjavaju predstavnici.

Zahvaljujući projektu Google Arts & Culture, MUO je omogućio virtualnu šetnju i otkrivanje umjetničkih zbirki i muzejskog fundusa na online platformi:

– Muzej za umjetnost i obrt prvi je muzej u Hrvatskoj koji se još 2016. godine pridružio velikom međunarodnom Googleovu projektu Google Cultural Institute, u okviru kojeg se razvio Google Arts & Culture, te je tako, zahvaljujući 360 View pregledniku, moguće virtualno razgledati stalni postav muzeja, a razvijene su i tri digitalne izložbe. Osim 360 View preglednika, uz koji možete prošetati Muzejem, na poveznici Googleova projekta We Wear Culture (Nosimo kulturu), u kojem je Muzej za umjetnost i obrt sudjelovao uz bok najvećim svjetskim muzejima, mogu se pogledati dvije virtualne izložbe – izložba vjenčanica U dobru i zlu od 1865. godine do suvremenog doba te izložba Stoljeće ručnog sata.

Također, jedna od najznačajnijih i vodećih mrežnih platformi za kulturu Europske unije na kojoj je MUO prisutan je Europeana – najveća europska internetska kulturna platforma digitalizirana sadržaja slobodna za pretraživanje.

– U okviru Europeane MUO je realizirao dva velika projekta – Athena Plus i Partage Plus. U sklopu projekta Athena Plus MUO je Europeani isporučio čak 51 705 digitaliziranih zapisa koji se odnose na predmete iz fundusa muzeja, dok je, sudjelujući u međunarodnom projektu digitalizacije europske secesijske baštine Partage Plus, MUO digitalizirao brojne predmete lijepe i primijenjene umjetnosti, fotografije, razglednice, arhitektonske nacrte i fotografije arhitekture iz razdoblja secesije. Projektom se stvorila baza od čak više od 75 000 digitalnih zapisa, uključujući i dvije tisuće 3D-modela stručno odabranih predmeta. Hrvatska je ovoj brojci pridonijela s 5176 zapisa te 135 3D-modela.

MUO je prisutan, ističe, i na već dobro poznatoj međunarodnoj platformi Muzej bez granica (Museum With No Frontiers) koja predstavlja do sada najveći tematski online virtualni muzej. U okviru suradnje s MWNF-om razvijene su dvije tematske digitalne izložbe – Discover Baroque Art i Discover Carpert Art u kojima se nalaze predmeti europskog baroka i tepisi iz fundusa MUO-a.

– Posljednja, najnovija platforma i inicijativa MADE IN, koja je predstavljena istoimenom izložbom u MUO-u u veljači ove godine u sklopu obilježavanja 140. obljetnice Muzeja, donosi svojevrstan arhiv razmjene znanja i dijaloga između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera s ciljem očuvanja tradicionalnih obrta. – dodaju iz MUO-a.

U nastavku se nalaze linkovi na sve navedene sadržaje:

FOTO: MAJA ČIRJAK/STUDENTSKI.HR