LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvorenje izložbe

Senzibilne kreacije reduciranoga umjetničkoga jezika u Galeriji SC

Nikica Jurković, koji je izlagao na dvjema samostalnim izložbama i na više od dvadeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu sada, postavlja izložbu u Galeriji SC.

Nikica Jurković, koji je izlagao na dvjema samostalnim izložbama i na više od dvadeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu sada, postavlja izložbu u Galeriji SC.

Otvorenje izložbe UF (Usputne fascinacije) umjetnika Nikice Jurkovića održat će se u Galeriji SC ovog petka, 28. lipnja, u 20:00. Moći će se pogledati do 6. srpnja 2019, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

– Jedna je točka dovoljna da pokrene svijet, ispriča životni vijek i zaokruži kompoziciju. Pikseli i rasteri, elementi svih funkcija ispunjavaju svijet, hodajući, skrećemo pogled sa zaigranog zaslona na društvene propagande, a opterećeni svime više i ne vidimo ljepotu. Propuštaju se prilike da primijetimo tkivo živućega grada, njegove anomalije i slučajnosti, da uživamo u njima, a katkad im se i nasmijemo. No ipak postoje oni koje će ih za sebe (ali i nas) uvidjeti i pretočiti u senzibilne kreacije reduciranoga umjetničkoga jezika. Upravo se takvim usputnim fascinacijama inspirira Nikica Jurković, spretno ih transformirajući u vlastitu poetiku. Od točke preko njezina skupa, dinamičkih linija i onih obrisnih, perforacija i ispunjenja, organskog i geometrijskog autor će raslojiti cijelu povijest nastanka oblika. Materijalizirajući taj slijed preko osam platna, stvara se jedinstvena kompozicija svega što jest, naravno, tematizirajući i samu boju. Postanak slike možda bi bio koncizan i korektan termin kojim bi valjalo okarakterizirati esenciju rada – no opet on ostavlja nedorečenim njegovu emociju i motivaciju. One počivaju na apstrahiranome prikazu, svojevrsnoj ideji slike koja podno sebe implicira sva spontana pojavljivanja simptoma. Usputne fascinacije produkti su čovjeka, biološkog propadanja i pokušaja reparacija koji po vlastitoj neizbježnosti progovaraju vizualno. Slike su svjestan produkt tih fascinacija – sada detektiranih i markiranih unutar galerijskoga prostora gdje se nameću svojom istinitošću i originalnošću. Kao treći kontrapunkt ciklusa izvire sam nusprodukt (produkta) koji samom formom i materičnošću zaziva pozornost. Doslovnim prevođenjem posljedica slikanja u obliku zaštitne folije u bitnosti se muzealizira ideja i rada, i njegova procesa. Napinjući i razapinjući je na platno, ona uživa novostečeni kultni status, postajući jednako vrijedna umjetničkom objektu – tim logičnim, a opet hrabrim činom stavlja se točka na ciklus. Sada uviđamo nepostojanost razlika između lažno skrojenih stvarnosti – naše i njihove, intimne i javne te visoke umjetnosti i svakodnevnog života, zaključujući kako je sve jedno i svejedno. – stoji u predgovoru Mihaele Zajec.

Nikica Jurković rođen je 1989. godine u Zagrebu. Nakon završenog preddiplomskog studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, smjer Vizualne komunikacije, upisuje Grafički odsjek na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. godine 2017. odlazi na studentsku razmjenu u Madrid, gdje završava preddiplomski studij. Iduće godine diplomirao je na Grafičkom odsjeku u klasi prof. Josipa Baćea s najvećom pohvalom (Summa Cum Laude). Trenutno radi kao vanjski suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2017. godine član je HDLU-a. Izlagao je na dvjema samostalnim izložbama i na više od dvadeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, od kojih su najznačajnije 34. Salon mladih u Domu HDLU-a, 14. Erste fragmenti u Galeriji Kranjčar i 12. HT nagrada u MSU-u. Dobitnik je više priznanja i nagrada.

FOTO: KULTURA SC