LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Od 6. do 14. lipnja u "najlipšem gradu na svitu" održava se

Sedmi Festival mediteranskog filma Split

Zainteresirana publika moći će uživati u osamdeset i jednom različitom filmu na tri različite lokacije

Zainteresirana publika moći će uživati u osamdeset i jednom različitom filmu na tri različite lokacije

Već sedmu godinu zaredom ljubitelji filmske umjetnosti imaju priliku uživati u vrhunskim filmovima u sklopu Festivala mediteranskog filma koji se održava u Splitu. Ove godine program traje devet dana, od 6. do 14. lipnja, a zainteresirana publika moći će uživati u osamdeset i jednom različitom filmu na tri različite lokacije.

Glavna dva programa prikazivat će se, kao i do sada, u ljetnom kinu "Bačvice" i kinoteci "Zlatna vrata", a međunarodni kratki program u novom kinu, koje će se nalaziti  u caffeu "Galerija" u Galeriji umjetnina Split, gdje će biti organizirani i razgovori s gostima, predavanja, tribine...

U dugometražnom programu FMFS-a nalazi se čak devet regionalnih i još pet hrvatskih filmskih premijera, a festival će otvoriti izraelski film Magic Men uz prisustvo glavnog glumca Makrama Khourya.

Osim navedenog, splitska će publika moći uživati i u za Oscara nominiranim filmovima Omar i Trg, a premijerno će se prikazati i dvije španjolske komedije uz prisustvo autora. Jedan od najpoznatijih španjolskih glumaca, Quim Gutierrez, također će na festivalu predstaviti svoj hit Velika španjolska obitelj.

FMFS u službenom programu ima i talijanski film Sacro Gra, koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji, kontroverznu francusku dramu Neznanac na jezeru, te turski Dok nas smrt ne rastavi ovjenčan nagradom za najbolju režiju na Istanbul film festivalu. Pozornost publike zasigurno će izazvati i prvo prikazivanje dokumentarca Leona Rizmaula Mosor živi vječno o novinaru Miloradu Bibiću Mosoru.

Ovogodišnji festival, osim iznimnih filmova u konkurenciji, za filmofile je pripremio i poslastice u programu izvan konkurencije. To su Venera u krznu Romana Polanskog koja će u Splitu imati hrvatsku premijeru, kao i čileansko-španjolski hit Gloria, te izraelski igrano-animirani film Kongres, s Robin Wright i Harvey Keitelom u glavnim ulogama.

– Po već iskušanom i prepoznatom receptu, i ove godine u programu imamo gotovo sve najbolje od filmske industrije mediteranskih zemalja. Izuzetno smo ponosni na odabrane naslove i smatram kako imamo najjači program do sada, s čim će se, vjerujem, i publika složiti. FMFS je zaista postao Festival s ugledom u inozemstvu, što se vidi po ovolikom broju regionalnih premijera te gostovanjima autora koji su redom ugledni filmaši – rekao je Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split.

Kompletan program Sedmog Festivala mediteranskog filma Split može se pronaći na službenoj stranici Festivala, gdje je već moguća i rezervacija ulaznica. Novost je i pretprodaja ulaznica, koja kreće od 30. svibnja u Galeriji umjetnina.