LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališni tekstovi

SC i Teatar &TD izdali knjigu „Donor i druge drame”, najavljen i zbornik studenata dramaturgije

U sklopu Male dramske biblioteke objavljena je knjiga Branka Ružića, a urednički savjet do kraja kalendarske godine najavljuje i objavljivanje zbornika najmlađih pisaca, mahom studenata dramaturgije te knjige drama suvremenog njemačkog autora Sebastiana Seidela.

U sklopu Male dramske biblioteke objavljena je knjiga Branka Ružića, a urednički savjet do kraja kalendarske godine najavljuje i objavljivanje zbornika najmlađih pisaca, mahom studenata dramaturgije te knjige drama suvremenog njemačkog autora Sebastiana Seidela.

Unatoč krizi izazvanoj koronavirusom i nedavnom potresu koji je pogodio Zagreb, objavljena je knjiga Branka Ružića Donor i druge drame iz novopokrenute Male dramske biblioteke u izdanju Studentskoga centra u Zagrebu i Teatra &TD. Knjiga sadrži tri kazališna teksta. Pored naslovnog Donora, koji je svoju uspješnu praizvedbu imao u Engleskoj, a hrvatsku premijeru trebao je imati u travnju 2020. u Teatru &TD u režiji Nine Kleflin s Dijanom Vidušin i Sašom Anočićem u glavnim ulogama, tu su i drama Bolje sutra, svojedobno praizvedena u HNK Split, te do sada neizvođeni tekst Stipe.

 

Urednički savjet biblioteke, Davor Šišmanović, Mate Matišić i Miro Gavran, do kraja kalendarske godine najavljuju i objavljivanje zbornika najmlađih pisaca, mahom studenata dramaturgije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti te knjige drama suvremenog njemačkog autora Sebastiana Seidela, čija je predstava Hamlet za svakoga od prošle godine na repertoaru Teatra &TD. Izvršna urednica knjige je Danijela Andrijašević Wittine, a grafička urednica Ida Glujić.

 

Branko Ružić proteklih godina živi u Londonu i radi na BBC-u,  dobro je poznat domaćoj i stranoj publici kao filmski i televizijski scenarist koji povremeno piše i kazališne tekstove za sve generacije. Naslovna drama Donor krajem prošle godine tiskana je kao knjiga u Parizu, a prevedena je i na njemački jezik. Bilo je predviđeno da se promovira na dan hrvatske premijere u Teatru &TD, ali zbog poznatih nesretnih okolnosti knjiga kreće u svoj život nešto prije predstave Donor, za koju se možemo nadati da će se što prije prikazati na sceni Teatra &TD. Povodom izlaska knjige autor nije krio oduševljenje:

– Izlazak knjige Donor i druge drame  u izdanju Male dramske biblioteke Teatra &TD potpuno je nevjerojatan događaj. Očito da mi knjige moraju imati bar neku neobičnost, pa je tako prva moja knjiga objavljena u Parizu, iako ondje nikad nisam živio. Ova izlazi u zbilja neobično vrijeme, vrijeme kad ljudi više misle o kataklizmi nego o književnosti i teatru. Istinski sam se obradovao ovom događaju neprimjerenom teškim vremenima. Tri moje drame iz ove knjige također su vrlo neobičan spoj, kako po pitanju žanra, stila, mjesta i države nastanka tako i po različitosti njihove dramske strukture. Objedinjuje ih moja želja da glumcima i publici podarim zanimljivu suvremenu priču. Uprizorenje naslovne drame Donor u Teatru &TD pandemija je malo odgodila, iako su glumačke probe Dijane Vidušin i Saše Anočića i redateljice Nine Kleflin već bile u punom zamahu, a ja sam već imao kupljenu avionsku kartu za dolazak iz Londona na zagrebačku premijeru. U zadnje vrijeme u Hrvatskoj radim vrlo malo, pa sam sretan što se ovom knjigom ponovno više vežem uz hrvatski kulturni prostor, pogotovo uzmemo li u obzir da  knjige drama obogaćuju i kazališni i književni svijet. Osjećam istinsku zahvalnost prema svima koji su pomogli da ova knjiga izađe iz tiska usprkos svim okolnostima i držim je najljepšom mogućom najavom &TD-ovoj premijeri koju nestrpljivo iščekujem.

Član uredničkog savjeta biblioteke Miro Gavran istaknuo je:

– Obradovalo me što su se Teatar &TD i Studentski centar u Zagrebu odlučili za ovu inicijativu jer je malo izdavača u Hrvatskoj koji tiskaju dramsku literaturu te sam se s kolegom Matom Matišićem rado odazvao pozivu da uz Davora Šišmanovića budemo dio savjetničkog tima. Drago mi je da je autor prve knjige upravo Branko Ružić, uspješni televizijski i filmski scenarist, koji ima sve kvalitete nužne vrsnom dramatičaru. Ružić znalački vodi dramsku fabulu, njegovi dijalozi su tečni, lako izgovorljivi i prirodni, a junaci su mu životni i prepoznatljivi. Uvjeren sam da će njegova knjiga naići na istinsko zanimanje glumaca, kazališnih redatelja, dramaturga i ravnatelja te u konačnici na blagonaklon prijem u gledatelja.

Davor Šimanović je pojasnio:

Mala dramska biblioteka Teatra &TD zamišljena je kao pokušaj usmjeravanja reflektora na ponajbolje tradicije &TD-a, a među takve tradicije zasigurno se ubraja saznanje kako su njegove najglasovitije predstave mahom bile čvrsto naslonjene na dramski tekst, na literaturu. Na dobru literaturu. Istina, ta je naslonjenost bila i ostala različita od uobičajena načina na koji su se tekstom služila ostala kazališta iz zlatnog doba &TD-a. &TD i je različito kazalište, kako ga je svojedobno nazvao jedan od njegovih doajena – Petar Selem.

Dodao je:

– Zamišljena je ova edicija, nadalje, i kao prostor afirmacije dramskih pisaca. Kako onih koji to već jesu tako i onih kojima će tek pružiti priliku da to i postanu. U tom smislu ova će edicija, svojim uređivačkim konceptom, nastojati držati ravnovjesje između ukoričavanja već dobro znanih autora i onih mladih, još neznanih, još studenata.

Na koncu je zaključio:

– Izlazak ove prve knjige bio je tempiran tako da se poklopi s &TD-ovom premijerom drame Donor, a tako će biti i ubuduće. Tekstovi koje ćemo objavljivati uvijek će imati neku relaciju s onim što se događa i planira u Teatru, u našem različitom kazalištu. Nadamo se da će njihova javna dostupnost pridonijeti pojavljivanju i nastanku trenda različitosti u kazalištima diljem (ne samo) hrvatskog kulturnog prostora. Drame ovdje izabrane možda će netko jednoga dana prepoznati kao začetak novog zlatnog doba. Možda? Ono u što smo sigurni je – pružit će vam ugodu čitanja i radoznalog otkrivanja autora koji je zaslužio biti otkriveniji nego li je to do sada slučaj.

Knjiga će biti dostupna javnosti nakon promocije u Teatru &TD.

FOTO: KULTURA SC