LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natječaj za pisce amatere

Samoborska knjižnica nagrađuje najbolje originalne kratke priče

Gradska knjižnica u suradnji s gradom Samoborom izdaje natječaj za najbolju kratku priču. Tema je slobodna, dužina je najviše pet kartica, a najbolje tri priče osvojit će novčane nagrade. Na sudjelovanje su pozvani svi građani Republike Hrvatske, no prijave traju samo do 30. svibnja.

Gradska knjižnica u suradnji s gradom Samoborom izdaje natječaj za najbolju kratku priču. Tema je slobodna, dužina je najviše pet kartica, a najbolje tri priče osvojit će novčane nagrade. Na sudjelovanje su pozvani svi građani Republike Hrvatske, no prijave traju samo do 30. svibnja.

Gradska knjižnica Samobor u suradnji s Gradom Samoborom i ove godine rapisuje natječaj za najbolju kratku priču na hrvatskom jeziku. Pozvani su svi građani Republike Hrvatske koji govore i pišu na hrvatskom jeziku.

Već petu godinu zaredom, održava se natječaj čiji je cilj potaknuti ljude na čitanje i pisanje, ali i na sudjelovanje u radu knjižnice. Osim činjenice da će netko zapravo pročitati rad amaterskih književnika, dodatni poticaj su i nagrade za prva tri mjesta. Grad Samobor osigurao je ukupno 3000 kuna za tri najbolje priče  – 1500 kuna za prvu nagradu, 1000 kuna za drugo mjesto te 500 kuna za osvojeno treće mjesto na popisu najboljih kratkih priča.

Priča koja se šalje mora biti originalna i neobjavljena, s najviše 9000 znakova s prazninama odnosno s najviše pet kartica teksta. Poslani uradak mora biti u potpunosti vlastito djelo te bez ulomaka iz drugih proznih tekstova. Sadržaj se šalje u jednom tiskanom obliku te u jednom primjerku na CD-u, nepotpisan te s naznačenom šifrom. Sistem anonimnosti pomaže žiriju da bude što objektivniji te da ocjenjuje prema načelima profesionalnosti.

S obzirom da je Samobor mjesto osnivanja natječaja, lokalnu razinu očekuje dodatno iznenađenje. Kvaka 23 poseban je dio natječaja kojim se nagrađuju lokani stihoklepci, ako se nalaze u Samoboru ili okolici – unutar 23 kilometra od kvake na vratima knjižnice.

Knjižnica je prijašnjih godina brojala oko 150 sudionika po natječaju, a karakterističnost tipična za ovaj natječaj je da najviše priča stigne upravo unutar zadnjih dva tjedna. No, pošto je trajanje natječaja ograničeno na još manje od tri tjedna, ne treba čekati zadnji tren. Posljednji dan za prijavu je 30. svibnja ove godine

Priče prijavljene prijašnjih godina bile su raznih tema i oblika. Pronašli su se mnogi sadržaji, od znanstvene fantastike do drama, preko priča iz života i ljubavnih priča do kriminalistike ili čak zapisa misli i osjećaja. Tema je slobodna te je prostora za pisanje mnogo, a sve priče s prva četiri natječaja mogu se pronaći u zbornicima koje knjižnica Samobor redovito nakon objave pobjednika uređuje i objavljuje.  

Tročlani žiri svake godine mijenja članove, a ove godine su to: knjižničarka samoborske gradske knjižnice, Draženka Robotić te Marko Gregur, jedan od organizatora Galovićeve jeseni te pokretač natječaja prve, 2013. godine Treći član žirija uvijek je poznati pisac koji predstavlja književnike, a ove godine je za prestižno mjesto odabran Roman Simić.

– Napravili smo te dane kratkopričaša da bi promovirali čitanje i knjižnicu. Mislim da se svatko može okušat u tome jer nemamo neke predrasude o piscima amaterima. Svakoga uzimamo u obzir. Sve priče pročitamo. Mislim da se isplati okušati u tome i poslati priču – rekla je Maja Klisurić, knjižničarka i tajnica natječaja.

Adresa na koju se šalje, ali i ostale važne informacije za prijavu možete pronaći na priloženoj slici ili na Facebook stranici knjižnice.

FOTO: facebook

FOTO: FLICKR.COM