LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s mladim umjetnikom

Sa samo 20 godina iza sebe ima već nekoliko izložbi: Tko je Nikola Jergović?

Nikola Jergović sa svojih dvadeset godina već broji izložbe i nagrade za svoj umjetnički rad. Porazgovarali smo s njime o prvoj izložbi u Studentskom centru Palah, o onom što smatra svojim najvećim uspjehom, ali i o željama za budućnost.

Nikola Jergović sa svojih dvadeset godina već broji izložbe i nagrade za svoj umjetnički rad. Porazgovarali smo s njime o prvoj izložbi u Studentskom centru Palah, o onom što smatra svojim najvećim uspjehom, ali i o željama za budućnost.

Budući da se u hrvatskim školama uglavnom cijeni samo logičko i lingvističko znanje, mnoge mlade nade ostaju neprepoznate. Na njima je onda težak zadatak - prepoznati vlastiti potencijal, imati ga hrabrosti predstaviti drugima, a onda i uspjeti i uživati u onome što rade. Donosimo vam jednu uspješnu priču!

Nikola Jergović sa samo je dvadeset godina uspio organizirati nekoliko izložbi te osvojiti nagrade za svoj umjetnički talent. Za Studentski.hr otkriva kako je u svemu tome uspio.

Dolazi iz Otočca, a završio je Obrtničku školu u Opatiji. Skromno tvrdi da svoju dosadašnju karijeru ne bi nazvao umjetničkom jer to što radi počeo je i nastavio raditi jer se jednostavno u tome mogao izgubiti.​ Nada se da će ipak doći do razine kada će moći reći da ima umjetničku karijeru.

Naš sugovornik profesionalnije se počeo baviti svojom strašću u likovnoj skupini u učeničkom domu u Lovranu. Tada je i započeo s prvim natjecanjima. Prvu je nagradu osvojio već s 15 godina u smjeru instalacija u sklopu učeničkoga doma. Ovaj je projekt bio veći, tako da tu nagradu nije dobio sam. Nakon toga je dobio nagradu trećega mjesta na državnome natjecanju u smjeru fotografije. Kaže kako je vrlo ponosan na nju jer se samo zezao s novim fotoaparatom koji mu je kupila mama, a ostvario je tako značajan rezultat.

Ušavši u svijet likovnjaka i kustosa, upoznao je Tomislava Čopa, profesora na Filozoskom fakultetu u Rijeci, s kojim je kao devetnaestogodišnjak organizirao izložbu​ u Studenskom centru Palah (SKC). Ovo je bila Jergovićeva prva izložba, a opisuje je kao prekrasno iskustvo koje ga je snažno motiviralo za dalje. 

Nakon svoje prve izložbe, prijavljuje se na natječaj u Studentski centar u Karlovcu koji je osvojio. Uspjesi se dalje nižu na novoj izložbi njegovih slika u Greti u Zagrebu u sklopu jednoga studentskoga projekta.  ​​​​​​  

​​​​​Svoj uspjeh ovaj mladi umjetnik pripisuje ljudima s kojima je bio okružen u životu, koji su ga poticali da nastavi dalje kada je bio previše samokritičan. Međutim, ističe da svoje dosadašnje iskustvo ne smatra toliko velikim uspjehom jer i dalje ima mnoštvo ciljeva pred sobom. Do sada nije imao velikih prepreka u radu zbog toga što ništa nije radio jer je morao nego zato što ga je umjetnički rad ispunjavao.

Na pitanje o tomu na što je najponosniji, ističe da je radio za TED university (TED talk) jer su ga videi sa spomenute platforme inspirirali dok je bio mlađi. Pružila mu se, naime, prilika da izrađuje svoje slike za njih. Tvrdi kako nije mogao vjerovati da je ušao u taj krug i da je na to izrazito ponosan. Skromno kaže da sumnja da će nešto nadmašiti ovaj uspjeh, koji ga je veoma inspirirao da nastavi dalje s radom.

Što se tiče planova za budućnost, ovaj mladi umjetnik govori kako za sada ne planira ništa veliko - želi se nastaviti baviti onime što voli. Međutim, volio bi otići u inozemstvo i maksimalno iskoristiti svoju slobodu i mladost.

Na pitanje o tome što bi savjetovao drugima, mladima ili općenito umjetnicima u razvoju, poručuje da je važno usmjeriti se na kritike od vrijednih, dobronamjernih i nama važnih ljudi. Ne uzimati ih srcu već ih gledati kao putokaz za boljega sebe! ​​​​​​
FOTO: FACEBOOK / NIKOLA JERGOVIĆ