LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Vukovar Film Festival”

Rumunjski kandidat za „Oscara” pobijedio u Vukovaru

Mnoštvo kvalitetnih filmova obilježilo je ovogodišnje izdanje „Vukovar Film Festivala”, a jednoglasno je najboljim proglašen „Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari“, film rumunjskog redatelja.

Mnoštvo kvalitetnih filmova obilježilo je ovogodišnje izdanje „Vukovar Film Festivala”, a jednoglasno je najboljim proglašen „Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari“, film rumunjskog redatelja.

Deset godina nakon što je na prvom filmskom festivalu u Vukovaru pobijedio sa svojim kratkim igranim filmom, rumunjski je redatelj Radu Jude ove godine osvojio tročlani žiri koji je njegovo novo remek-djelo Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari jednoglasno proglasio najboljim filmom 12. Vukovar Film Festivala. Budući da je isti film Rumunjska već izabrala kao kandidata za prestižnu nagradu Oscar za svoju zemlju, nesumnjivo je da je riječ o vrhunskom uratku koji je zasluženo osvojio glavnu nagradu ovogodišnjeg festivala Zlatni šlep te će se naći u službenoj distribuciji u hrvatskim kinima.

U kategoriji dokumentarnog filma, pobjedu je uvjerljivo odnio Jam Session bugarskog redatelja Borislava Koleva o Nikolaiju Ivanovu, vrhunskom umjetniku koji je istovremeno priznati glazbenik koji nastupa na festivalima diljem svijeta, ali i slikar koji oslikava ortodoksne crkve i druge građevine. Kolevu ovo nije prvo pojavljivanje na festivalu u Vukovaru – on je 2012. godine stigao s filmom Stoičkov, ali mu je ovo prva pobjeda.

Do posljednjeg trenutka tročlani je žiri odlučivao o pobjedniku kratkog igranog filma. U toj je kategoriji u konačnici pobijedio austrijski film Lacrimosa redateljice Tanje Mairitsch. Riječ je o vizualno savršenom filmu u kojem se mlada djevojka budi u potpuno nepoznatom svijetu prepunom misterija. Ovaj kratki igrani film i dokumentarni film Jam Session uz nagradu Zlatni šlep osvojili su i novčane iznose u vrijednosti od 500 i 1000 eura pod pokroviteljstvom American Expressa.

Uz pobjednike ovogodišnjeg festivala, tročlani žiri za igrane filmove odao je i posebno priznanje bugarskom filmu Radiogram redateljice Rouzie Hassanove. Taj je film ujedno i posljednji koji je prikazan na ovogodišnjem festivalu, odnosno projekcijom istog festival je svečano zatvoren.

Ove se godine mnoštvo kvalitetnih filmova nalazilo kako u konkurenciji, tako i u popratnom programu, a posebnu je pažnju publike svakako privukla kategorija pobjednika ovogodišnjeg Cannesa,čije su projekcije bile ispunjene gotovo do posljednjeg mjesta. Jedan je od najposjećenijih filmova bio film Obiteljske veze koji je u svibnju u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, a film o kojem se najviše pričalo bio je dokumentarni Uvik isto o obitelji Šarić koja je i nazočila premijernoj projekciji filma u CineStaru.

FOTO: DISCOVERY