LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Premijera intimne drame

Riječki HNK započinje novu godinu vrtlogom prešućivanih emocija „Jesenje sonate“

Bergmanova „Jesenja sonata“ govori o potrebi za ljubavlju, koncentrirajući se na lik slavne pijanistice Charlotte koja se nakon godina odsustva vraća u obiteljsku kuću. Premijerno će se izvesti 12. siječnja u riječkome HNK.

Bergmanova „Jesenja sonata“ govori o potrebi za ljubavlju, koncentrirajući se na lik slavne pijanistice Charlotte koja se nakon godina odsustva vraća u obiteljsku kuću. Premijerno će se izvesti 12. siječnja u riječkome HNK.

Premijerna izvedba Bergmanove Jesenje sonate, u režiji iznimno zapažene beogradske redateljice Ane Tomović, otvorit će kazališnu 2017. godinu u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. Održat će se 12. siječnja.

Predstava govori o potrebi za ljubavlju i duboko kompleksnim odnosima u vrtlogu prešućivanih emocija. Njezin je dramski predložak Ingmar Bergman pretočio i u svoj kultni film. Igraju Mira Furlan kao Charlotte (koju je na filmu glumila Ingrid Bergman), Marija Tadić u ulozi Eve, Jelena Lopatić u ulozi Helene te Leon Lučev, novi član ansambla Hrvatske drame riječkoga Zajca, kao Viktor.

Bergman je Jesenju sonatu napisao 1978. godine, koncentrirajući se na lik slavne pijanistice Charlotte koja se nakon godina odsustva vraća u obiteljsku kuću. U njoj je, kao i godinama ranije, čekaju njezine kćeri Eva i Helena, koje i dalje žive posljedice nedostatka majčine ljubavi. Charlotte je svojedobno, dvojeći između obitelji i umjetničkoga poziva, izabrala pijanističku karijeru na koncertnim pozornicama diljem svijeta. Kćeri iznova pokušavaju pridobiti majčinu pažnju u nadi da će se davno narušeni odnosi ponovno uspostaviti. No, povratak će pokrenuti cijeli niz neprežaljenih zamjeranja i neizgovorenih optužbi te razotkriti traumu obitelji koja se nepovratno izgubila u međusobnom optuživanju.

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

– Tumačiti Bergmanov tekst znači ukinuti racionalizaciju i postaviti sebe u ulogu promatrača koji zagledan u paradoks života pokušava odgonetnuti enigmu duše. – riječi su redateljice Ane Tomović.

Autorski tim predstave čine i dramaturg Vuk Ršumović, inače redatelj u Europi višestruko nagrađivanoga filma Ničije dete na kojemu je Ana Tomović bila suscenaristica, potom dramaturginja Olga Damjanović, skladatelj josip Maršić, scenografkinja Ljerka Hribar, kostimografkinja Momirka Bailović te oblikovatelj svjetla Boris Blidar. Predstava se izvodi u dogovoru s društvom Josef  Weinberger Limited, London, u ime Zaklade Ingmara Bergmana. Partner projekta je Securitas.

Snažno emotivna intimna drama igra se na komornoj sceni tik do publike, prvo na pozornici HNK Ivana pl. Zajca, a potom HKD-a na Sušaku. Reprize su na programu 13, 14, 16, 18, 19, 20, 21, 26. i 27. siječnja.

FOTO: HNK IVANA PL. ZAJCA