LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Max Rockatansky nam se vraća

RECENZIJA: Pobješnjeli Max: Divlja cesta

Pobješnjeli Max: Divlja cesta je četvrti po redu film iz ove post-apokaliptične franšize. Nakon dugogodišnjeg izbivanja, Max nam se vraća u novom ruhu, s novim glumcem. Tom Hardy zamijenio je Mela Gibsona, koji je glumio u prva tri filma.

Pobješnjeli Max: Divlja cesta je četvrti po redu film iz ove post-apokaliptične franšize. Nakon dugogodišnjeg izbivanja, Max nam se vraća u novom ruhu, s novim glumcem. Tom Hardy zamijenio je Mela Gibsona, koji je glumio u prva tri filma.

Pobješnjeli Max: Divlja cesta / Mad Max: Fury Road

SAD, Australija 2015.

SF/Akcijski

120 minuta

Film smo pogledali u Cineplexx kinu, gdje za studente postoji poseban popust uz predočenje iksice ili indexa - 22kn bilo koji dan u tjednu, dok je srijedom za sve filmove karta 19 kuna

Nakon 30 godina, što radi pauze, što radi raznih odgoda, vraća nam se Max Rockatansky koji je i dalje bijesan, ali u novom ruhu.

U prva tri filma utjelovio ga je Mel Gibson, uloga koja ga je proslavila, dok ga u novom, upravo izdanom Pobješnjelom Maxu glumi Tom Hardy. Za redateljskim kormilom i dalje stoji George Miller, koji je režirao sva četiri filma.

Za one koji nisu gledali prve filmove ukratko: Max Rockatansky bio je policajac, prometni presretač u post-apokaliptičnoj Australiji kojem motoristička banda ubija ženu i sina radi čega pobjesni i kreće u osvetnički pohod, a zatim i u lutanje australskim pustinjama.

Njegov se život svodi na nagonsko preživljavanje i traženje svog mira.

Radnja ovog četvrtog po redu post-apokaliptičnog filma počinje Maxovim zarobljavanjem u gradu Citadelu. Iz istog grada upravo bježi Imperatorica Furiosa (Charlize Theron) s nekoliko žena, koje su od neprocjenjive važnosti i supruge Immortan Joea. Immortan Joe je tiranin, vladar Citadela, koji obmanjuje siromašnu masu koja vjeruje da je on besmrtan i da će nagraditi njihovu poslušnost i žrtvu mjestom u zagrobnom životu.

Isto tako, iako posjeduju ogromnu količinu, uskraćuje im i vodu, koju koristi za trgovinu s obližnjim gradovima za naftu i oružje. Stjecajem okolnosti, kako to obično biva u filmovima, Max pomaže skupini u bijegu i potrazi za Zelenim mjestom, mjestom nade.

Film je prepun zanimljivih likova koji redom imaju neku manu ili bolest, te je zdravlje iznimna rijetkost. Upravo radi toga Immortan Joeu je jako važno spriječiti Furiosin bijeg, jer je među njegovim zdravim ženama i jedna trudnica pred porodom njegovog zdravog djeteta, koje bi moglo biti njegov dostojan nasljednik.

Sama radnja filma nije kompleksna, okosnicu čine bijeg i potjera za bjeguncima. Ipak, prava vrijednost filma su poruke, ideje i simboli, detalji koji tjeraju gledatelja na razmišljanje, dok sami kaos, adrenalin i mnoštvo akcijskih vratolomija ukrašavaju film i daju mu posebnu težinu.

Nada i ideja za utopijom dižu revoluciju protiv tiranije, diktature, lažnih božanstava i obećanja kojima se kontrolira masa.

Charlize Theron vrlo je dobro utjelovila Furiosu, dok je Tom Hardy dostojno zamijenio Mela Gibsona, iako mu fali malo Gibsonove ludosti. 

Jedina zamjerka filmu je sam Max, koji nije dovoljno dosljedan prvim filmovima i prvoj polovici ovoga filma, te je olako plemenit, a manje sebičan i preživljavanju sklon lik.

Film je prepun brzih, adrenalinsko-akcijskih scena koje su savršeni ukras jednostavnoj i briljantnoj poruci koju film nosi, stoga je moja ocjena 9/10.

FOTO: FLICKR.COM