LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališna premijera

„Raspad sistema” u Kerempuhu

Komedija koju su napisali glumci i dramatičari londonskoga Mischief Theatra svoju praizvedbu na West Endu doživjela je 2014. godine, a od tada kontinuirano igra. Kerempuh ju na svoje daske postavlja 27. siječnja.

Komedija koju su napisali glumci i dramatičari londonskoga Mischief Theatra svoju praizvedbu na West Endu doživjela je 2014. godine, a od tada kontinuirano igra. Kerempuh ju na svoje daske postavlja 27. siječnja.

Satiričko kazalište Kerempuh najavljuje svoju novu predstavu Raspad sistema (The play that goes wrong) H. Shieldsa, J. Sayera i H. Levisa, u režiji Borka Perića i dramaturgiji Dore Delbianco. Premijerno će se izvesti 27. siječnja 2019.

Komedija koju su napisali glumci i dramatičari londonskog Mischief Theatra svoju praizvedbu na West Endu doživjela je 2014. godine, a od tada kontinuirano igra. U travnju 2017. postavlja se na Broadwayu i tamo do kolovoza 2018. doživljava 585 izvedbi. Tekst je igran u više od 20 zemalja. Osvojio je i brojne nagrade, među ostalima nagradu Olivier za najbolju komediju 2015. 

U formi teatra u teatru, u jednoj večeri kroz aristotelovsko jedinstvo u voajerskoj poziciji pratimo propast jedne predstave i komičnu dekonstrukciju kazališnog čina. Priča je to o kazališnom ansamblu, u ovom slučaju ansamblu Kerempuha, koji igra ozbiljan krimić (svojevrsnu posvetu Agathi Christie i njezinoj Mišolovki koja je najduže igrana drama svih vremena u povijesti kazališta), ali tijekom izvedbe doslovno dolazi do raspada sistema. Kao u slavnom Murphyjevom zakonu, sve ono što može poći po zlu definitivno polazi. Glumci nastoje održati iluziju i nastaviti s predstavom, ali ponor u opću katastrofu jednostavno je neizbježan.

Raskošan u dijalogu, ovaj tekst sadrži i bogatstvo neverbalne komike te brojne mogućnosti za glumačke bravure, elemente stand-upa, ironije i autoironije te posvete Busteru Keatonu i njegovoj slapstick komediji. Kao takav, predstavlja izvrstan poligon za sav humorni i kreativni potencijal sjajnog Kerempuhovog ansambla.

U predstavi igraju: Nikša Butijer, Damir Poljičak, Ana Maras Harmander, Anita Matić Delić, Hrvoje Kečkeš, Matija Šakoronja, Luka Petrušić i Josip Brakus. 
Glazbu potpisuje Robert Homen, kostimografiju Vedrana Rapić, scenografiju Branko Lepen, koreografiju Tihana Strmečki. Oblikovatelj je svjetla Aleksandar Čavlek, a asistent redatelja Aleksandar Švabić. 

FOTO: KEREMPUH