LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intermedijalni festival književnosti

PuNKt se vraća u Osijek

Ono što povezuje Panoniju (P), Umjetnost (U), nove medije (n), Književnost (K) i teoriju (t) objedinjeno je kroz šest dana ovoga Festivala koji se održava na šest različitih osječkih lokacija.

Ono što povezuje Panoniju (P), Umjetnost (U), nove medije (n), Književnost (K) i teoriju (t) objedinjeno je kroz šest dana ovoga Festivala koji se održava na šest različitih osječkih lokacija.

Drugo izdanje međunarodnoga intermedijalnog festivala književnosti PUnKt vraća se u Osijek, a održat će se od 20. do 25. listopada 2022. 

Ono što povezuje Panoniju (P), Umjetnost (U), nove medije (n), Književnost (K) i teoriju (t) objedinjeno je kroz šest dana ovoga Festivala koji se održava na šest različitih osječkih lokacija – na Akademiji za umjetnost i kulturu i Filozofskom fakultetu, u galerijama Waldinger, Kazamat i Knifer te u caffe baru Grejp. Prvi dio PUnKt-a, od 20. do 22. listopada, odvija se pod organizacijskom palicom Akademije za umjetnost i kulturu, a drugi, od 23. do 25. listopada, u organizaciji Filozofskog fakulteta Osijek.
 

Glavna je ideja Festivala, uz interpretaciju književnih djela iz perspektiva studenata i mentora/profesora, predstavljanje hrvatskih i inozemnih autora koji tumače svoja interpretirana djela. Cilj je PUnKt-a sintetizirati različite oblike umjetnosti te njegovati otvorenost prema novim umjetničkim izričajima. Ovakva značajna događanja, osim što oplemenjuju osječku kulturnu i društvenu scenu, nude i drukčiji koncept umjetničke prezentacije kao mjesta međusobne suradnje i kulturne komunikacije. Organizacijski i logistički PUnKt je produkt zajedničke suradnje mentora/profesora i kreativnih studenata čija je uloga u ovom projektu stoga ponovno od iznimne važnosti. Festival je i zamišljen upravo kao niz zanimljivih kulturnih i umjetničkih događanja koja će ponovno u različitim ulogama iznijeti upravo studenti pod vodstvom svojih mentora/profesora. 
 

Festival je, i u ovom drugom izdanju, koncepcijski podijeljen na četiri cjeline koje će obuhvatiti: umjetničke obrade književnih djela – Interpretacije (odabrane književne predloške i autore obrađivali su studenti u okviru svojega studijskog usavršavanja), razgovore s interpretiranim književnicima – Recepcije, razgovore s umjetnicima o umjetnosti – Artestiranje te predavanja, tribine i okrugle stolove - Teorijski punkt.
 

Spajanje više vrsta umjetnosti i načina kreativnoga izražavanja (izložbi likovnih radova, instalacija u prostoru, dramskih izvedbi, uglazbljenih književnih djela, tjelesnoga čitanja poezije, kreativnih videoradova i drugoga) koje u svojim obradama i interpretacijama polaze od zajedničke polazišne točke,  književnosti, temeljna je stilska odrednica ovoga međunarodnog festivala. On će ugostiti brojne hrvatske i inozemne prozaike, kritičare, pjesnike, esejiste, novinare, povjesničare umjetnosti i književnosti te nastavnike AUKOS-a, FFOS-a i drugih visokih učilišta iz sedam zemalja jugoistočne Europe – Slovačke, Mađarske, Bugarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.  Tijekom ovogodišnjega PUnKta bit će održano ukupno više od 40 raznolikih sadržaja.  

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA