LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sisački filmski festival pod zvjezdanim nebom

Prvi dan Star Film Festa protekao u znaku Matanićeva „Zvizdana"

U Sisku se od 1. do 3. rujna održava Star Film Fest – filmski festival obogaćen različitim predavanjima, radionicama i projekcijama za najmlađe. Prvoga dana festivala brojni su posjetitelji uživali u atmosferi Staroga grada i trima projekcijama pod vedrim nebom.

U Sisku se od 1. do 3. rujna održava Star Film Fest – filmski festival obogaćen različitim predavanjima, radionicama i projekcijama za najmlađe. Prvoga dana festivala brojni su posjetitelji uživali u atmosferi Staroga grada i trima projekcijama pod vedrim nebom.

Treći po redu Star Film Fest 1. je rujna u večernjim satima otvorio vrata svim ljubiteljima sedme umjetnosti iz Siska i njegove okolice. Posljednjih je mjeseci dvadeset pet volontera neumorno radilo na organizaciji, ali i promociji festivala u gradu domaćinu, a kao rezultat toga, organiziran je najbogatiji Star Film Fest dosad, s posebnim naglaskom na programu za najmlađe. Prve su večeri brojni gledatelji uživali u trima projekcijama, a tijekom iduća dva dana očekuju ih brojne radionice, predavanja, projekcije i koncerti.

Romantična atmosfera sisačkog Starog grada još se jednom pokazala savršenim ambijentom za uživanje u filmovima pod zvijezdama, a svečanost otvorenja začinila je vožnja Kupom brodom Juran i Sofija, koji je s brojnim posjetiteljima uplovio u suton večeri filmova. Osim toga, posjetitelji Staroga grada prije samoga početka festivala imali su priliku pogledati izložbu fotografija Dorijana Šipuša SK365/24, koja je bacila posebno svjetlo na poznate vizure grada na Kupi.

FOTO: Star Film Fest

Tijekom svečanog otvorenja festivala, publici su se obratili ljudi zaslužni za njegovo postojanje. Na samom je početku riječ imao dogradonačelnik Siska Marko Krička, koji je izrazio zadovoljstvo aktivnošću mladih članova Kino kluba Sisak, koji svojim radom promoviraju Sisak i povećavaju njegovu turističku ponudu.

– Drago mi je da Kino klub Sisak već treću godinu zaredom pokazuje kvalitetu mladih u gradu Sisku i ono što mogu doprinijeti gradu da još više privuče, ne samo kvalitetom nego i inicijativom, kao što je i interes Kino kluba pridonio da se već treću godinu ovdje okupljamo pod vedrim nebom i promičemo sedmu umjetnost. – rekao je Krička.

Nakon njega, Daniel Rafaelić, kao predsjednik žirija Star Film Festa, govorio je o teškom zadatku koji očekuje žiri jer se ove godine na festivalu natječe 40 sjajnih projekcija mladih umjetnika u šest kategorija. Poseban je naglasak festivala na socijalnoj tematici, stoga će nagraditi film koji uspije na najbolji način prikazati realno stanje društva te pobuditi empatiju za socijalne probleme. Duško Popović, koji će tijekom drugog dana održavanja festivala mladima predstaviti dječje filmsko stvaralaštvo u funkciji javnog zdravstva, izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjom organizacijom festivala, te nadu da će iduća izdanja biti još bogatija, a Leo Vitasović rekao je nekoliko riječi o vlastitoj projekciji. Na koncu je publika čula i predsjednika Kino kluba Sisak, samim time i glavnog organizatora festivala, Matiju Holjevca, koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ovoga događaja, posebno svim volonterima te je, skupa s uvaženim gostima, proglasio festival otvorenim.

FOTO: Star Film Fest

Prva projekcija koju je publika vidjela bio je video performans Pozdrav, Vesne Mačković i Ane Opalić, koji je ostavio snažan dojam na sve prisutne. Snimljen u napuštenoj hali sisačke Željezare, s posvetom Gradu koji umire, a živio je, performans predstavlja autoričin obračun s gradom s kojim nikad nije znala disati kao jedno, ali i upozorenje na tužnu sudbinu Željezare Sisak. Ova je projekcija izvrsno odrazila karakter industrijskog filma, kao jedno od obilježja ovogodišnjeg festivala.

Film Lea Vitasovića Govorna pošta publika je pogledala sa zanimanjem osobito zbog njegove socijalne tematike – film, progovarajući o problemu djece koja odrastaju u domovima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ukazuje i na više nego simboličku misiju Star Film Festivala, koji upravo u radu s mladima čini veliku razliku u društvu. Kao vrhunac večeri, posjetitelji su imali priliku uživati u nagrađivanom Matanićevu Zvizdanu, čije tri priče, iako obilježene turobnom (po)ratnom atmosferom, nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

Idućih dana posjetitelje festivala očekuju radionice i predavanja, projekcije Kinoraminih filmova za djecu nastalih prema predlošcima Ivana Kušana te filmova natjecateljskog dijela, a sve će dodatno začiniti koncerti Rolin Humesa i Lukyja, koji će se, kao program Kupske noći, održati u sklopu programa zatvaranja Star Film Festa 2016. Detaljniji raspored i ostale zanimljivosti potražite na službenoj ili Facebook stranici festivala. Ako se nalazite u Sisku ili njegovoj okolici, navratite do jedne od četiriju lokacija na kojima se festival održava, uveličajte ga svojim dolaskom i nagradite trud volontera te učinite novu zvijezdu sisačkog neba još sjajnijom.

FOTO: STAR FILM FEST