LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U distribuciji Hulahopa

Provokativna komedija o milenijalcima dolazi u hrvatska kina

Prasica je komedija o milenijalcima, slikarici Evi i njezinim prijateljima koji su zapeli između ideala, snova i stvarnog života u liberalnom kapitalizmu. Ovog ljeta će se prikazivati u kinima diljem Jadrana, ali i u Zagrebu.

Prasica je komedija o milenijalcima, slikarici Evi i njezinim prijateljima koji su zapeli između ideala, snova i stvarnog života u liberalnom kapitalizmu. Ovog ljeta će se prikazivati u kinima diljem Jadrana, ali i u Zagrebu.

Komedija Prasica slovenske redateljice Tijane Zinajić osvojila je slovensku publiku, a u hrvatska kina dolazi u distribuciji Hulahopa.

Film prepun boja, dinamičnih dijaloga i odlične glazbe suvremenog urbanog štiha premijeru će imati u četvrtak, 9. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice u Splitu u sklopu europskog projekta Kino magistrala, a na projekciji će gostovati i filmska ekipa iz Slovenije. Ekipa dolazi i na riječku svečanu projekciju u Art-kino Croatia 14. lipnja.

Prasica će tijekom ljeta putovati kinima širom Jadrana, a tijekom kolovoza imat će i zagrebačku premijeru na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Mlada slikarica Eva puši, pije, tulumari, povremeno se drogira i nema inspiracije. Trudi se uklopiti, našla je posao, ali plaća ne stiže. U vezi je s mentorom koji nikako da prekine sa svojom djevojkom za koju kaže da je ne voli. Najbolja prijateljica ima čudan hobi i želi otići u Berlin, a najbolji prijatelj hoda s glupačom. Od stresa je izgubila menstruaciju. Shvaća da treba promijeniti način života, ali ne zna kako.

U Prasici su uloge ostvarili renomirani slovenski glumci, a glavne role nose Liza Marijina, Tosja Flaker Berce, Anuša Kodelja i Jure Henigman.

Filmski prvijenac Tijane Zinajić odnio je sedam nagrada Vesna Festivala slovenskog filma, uključujući onu za najbolji dugometražni film i najbolji film po izboru publike. Trenutačno je najgledaniji slovenski film u kinima. Nastao je prema nagrađenom scenariju dramatičarke Ize Strehar te donosi vrckave dijaloge i mapira urbani zvuk naših prostora.

Redateljica Tijana Zinajić za ovaj film je nedavno dobila Župančičevu nagradu koja se dodjeljuje za izniman doprinos kulturi i umjetnosti. Žiri je obrazložio kako je Zinajić s Prasicom snimila popularan, ali ne i populistički film koji je zabavan, no ne podjecnjuje gledatelja. Provokativan je, ali ne i nehuman. Egzistencijalna kriza mlade žene u filmu je prikazana eksplozivnom energijom i na duhovit način, uz pravu mjeru provokativnosti i optimizma.

Prasicu će u hrvatskim kinima distribuirati zagrebački Hulahop s namjerom da domaćoj publici pokaže odlično djelo nastalo u susjednoj zemlji, a iz koje filmovi rijetko dolaze u naša kina. Očekuje se da će ovaj filmski hit o mladima, za mlade i one koji su to bili zabaviti publiku u kinima širom Hrvatske.
FOTO: PRESS