LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Umjetnički projekt

Prošećite Okolo i otkrijte skrivene zagrebačke ulice, zaboravljene prolaze i zakutke Gornjeg grada

Projekt Okolo počinje danas, 20. kolovoza, i krasit će zagrebačke ulice sve do 30. kolovoza 2020. godine.

Projekt Okolo počinje danas, 20. kolovoza, i krasit će zagrebačke ulice sve do 30. kolovoza 2020. godine.

Projekt Okolo i ove će se godine od 20. do 30. kolovoza pobrinuti da stanovnici i gosti glavnoga hrvatskog grada ne ostanu zakinuti za umjetnički dojam koji će im biti osiguran oživljavanjem starih ulica, zaboravljenih prolaza, krošnji zagrebačkih parkova i zakutaka Gornjega grada.

Kako otkrivaju organizatori, ove će godine Okolo će biti posvećen ranjenome gradu i stvaranju optimističnije slike Zagreba. Zajedno s domaćim umjetnicima provest će niz urbanih intervencija s ciljem revitalizacije odabranih javnih prostora i okupljanja zajednice oko pozitivnih i lijepih ideja. Brojni umjetnici svakodnevno će uljepšavati (u)lice grada, a manje i veće umjetničke priče čekat će da ih spontano ili namjerno otkrijete na više od dvadeset lokacija u centru Zagreba. U ovoj jedinstvenoj umjetničkoj šetnji na svakom koraku iznenadit će vas street art, svjetlosne, zvukovne, fotografske, zelene, skulpturalne i interaktivne instalacije. 

Za umjetnička djela pobrinut će se kiparica Ida Blažičko, multimedijalni umjetnik Alex Brajković, dizajneri klasja&zita i Pavao Kuharić, kiparica Ana Maria Maravić i Maša Barišić, Voona, ulični umjetnici Boris Bare, Tihomir Krklec – Afrika, kipar Marko Gašparić i fotograf Ernest Mazarekić.

Okolo je projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada koji su 2018. godine pokrenule Nas dve: Ana Mikin i Tina Kovačiček u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, crveni tepih do Gornjeg grada, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkina puta, svjetlosna instalacija u krošnjama Ribnjaka, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je Okolo već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste. 

Više informacija možete pronaći na Facebooku i Instagramu.
FOTO: OKOLO / VOONA