LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Muzička akademija u Zagrebu

Promicanje hrvatske kulturne baštine na međunarodnom projektu

Muzička akademija u Zagrebu domaćin je međunarodnog projekta koji je prije pet godina inicirala s Akademijom Liszt Ferenc iz Budimpešte. Projekt će okupiti studente sedam akademija iz šire regije.

Muzička akademija u Zagrebu domaćin je međunarodnog projekta koji je prije pet godina inicirala s Akademijom Liszt Ferenc iz Budimpešte. Projekt će okupiti studente sedam akademija iz šire regije.

Projekt EUphony orkestar pokrenut je prije pet godina na inicijativu Muzičke akademije u Zagrebu i Akademije Liszt Ferenc iz Budimpešte. Pet muzičkih akademija srednjoeuropske regije (Budimpešta, Beč, Ljubljana, Graz i Zagreb) organiziralo je 2011. godine turneju studentskog simfonijskog orkestra pod dirigentskim vodstvom čuvenog maestra Zoltána Kocsisa. Zemlja domaćin tada je bila Mađarska, a projekt se 2013. godine uspješno ponovio pod vodstvom Austrije, kada je povodom proslave 50. obljetnice postojanja Umjetničke akademije u Grazu (KunstuniveritätGraz), EUphony orkestar otišao na turneju pod umjetničkim vodstvom Oswalda Sallabergera.

Ove godine zemlja domaćin je Hrvatska, a EUphony orkestar, u kojem sudjeluju studenti sedam muzičkih akademija iz šire regije, krenut će na koncertnu turneju pod umjetničkim vodstvom Mladena Tarbuka. Na programu su ovoga puta djela hrvatskih skladatelja: Sunčana polja Blagoja Berse i Koncertantna fantazija za klavir i orkestar Dore Pejačević, kojom će se zagrebačkog i međunarodnoj publici predstaviti i perspektivni mladi pijanist Vedran Janjanin.

Uz djela hrvatskih skladatelja na programu je i monumentalno orkestralno djelo Život junaka, svojevrsna autobiografija Richarda Straussa, koja će pred mlade glazbenike staviti čaroban i majstorski iskovan Straussov orkestralni svijet, čiji su utjecaji duboko ukorijenjeni u glazbi i povijesti srednje Europe. Prvi koncert turneje održat će se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u ponedjeljak, 29. veljače u 19:30. Nakon zagrebačkog nastupa uslijedit će i izvedbe u gradovima partnerskih Akademija – Ljubljani, Grazu i Budimpešti. 

Međunarodni projekt EUphony od posebne je važnosti za promidžbu hrvatske kulturne baštine u partnerskim zemljama projekta. Očuvanje i promidžba hrvatske glazbene baštine osigurat će se kroz koncertni program turneje, koji uključuje djela istaknutih hrvatskih skladatelja prve polovice 20. stoljeća. Dvotjedni intenzivni orkestralni rad na spomenutom programu bit će dodatno obogaćen predavanjima o povijesno-glazbenom kontekstu u kojem su djela nastala, o njihovim teorijsko-glazbenim karakteristikama te širem značenju i položaju hrvatske glazbene baštine u Europi i svijetu. Međunarodnu važnost projekta prepoznao je tako i Gradski ured za kulturu, kao i Turistička zajednica Grada Zagreba pod čijim se pokroviteljstvom odvija cjelokupni projekt.

Koncert je dar svim pretplatnicima ciklusa Lisinski subotom i Lisinski Arioso. Zainteresirana publika svoje ulaznice može kupiti na blagajni Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski po cijeni od 80, 120 i 160 kuna, dok je za sve studente i učenike od 11. veljače omogućena kupnja ulaznice po cijeni od 10 kuna.

FOTO: PRODUCENT MUZA