LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Noć muzeja 2014.

Program Narodnog muzeja Zadar

Velika akcija hrvatskih muzeja koju s ciljem popularizacije muzejskih sadržaja i dovođenja publike u muzejske prostore organizira Hrvatsko muzejsko društvo.

Velika akcija hrvatskih muzeja koju s ciljem popularizacije muzejskih sadržaja i dovođenja publike u muzejske prostore organizira Hrvatsko muzejsko društvo.

Noć muzeja velika je akcija hrvatskih muzeja s ciljem popularizacije muzejskih sadržaja. Noć muzeja odvija se u mnogim hrvatskim muzejima koji za trajanja manifestacije u kasnim večernjim i noćnim satima nude posjetiteljima raznovrsne programe - od tematskih vođenja kroz izložbe i postave, glazbenih priredbi, do gastonomskih prezentacija i sl. Hrvatsko muzejsko društvo, u suradnji s hrvatskim muzejima, organizator je tradicionalne Noći muzeja, koja će se ove godine održati u petak 31. siječnja, od 18 do jedan sat iza ponoći. U više od 100 hrvatskih muzeja, galerija i ustanova u kulturi obavljaju se završne pripreme kako bi ta prestižna kulturna manifestacija dosegla - nadajmo se i nadmašila - prošlogodišnje rekorde.

Zadar ove godine nudi bogat program izložbi i ostalih zanimljivih priredbi u muzejima. Donosimo vam program Narodnog muzeja Zadar koji se sastoji od više odjela razvrstanih u različite građevine na zadarskom poluotoku.

Muzej grada Zadra (Poljana pape Aleksandra III) pripremio je izložbu "Portreti iz fundusa Narodnog muzeja Zadar" - izložit će se portreti koji nisu u stalnom postavu već se nalaze u muzejskim spremištima. Ulaz u muzej za osobe s invaliditetom je kroz lapidarij.

Etnološki odjel, koji se nalazi na Narodnom trgu, pripremio je dvije izložbe. "Nošnja-simbol-status" je izložba o nošnji sjeverne Dalmacije kao pokazatelj odnosa između muškarca i žene. Nošnje koje su pohranjene u Etnološkom muzeju u Zadru potvrđuju simbolizaciju patrijarhalnog odnosa između muškarca i žene. Na simbolizaciju ovog odnosa ukazuju i likovni prilozi, razne fotografije, razglednice te pisani izvori i terensko istraživanje na području sjeverne Dalmacije. Ova simbolizacija prati se od sredine 18. do sredine 20. stoljeća. Druga izložba je izložba "Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije".
Osim ovih dviju izložbi u prizemlju će biti izložene fotograije pristigle na natječaj pod nazivom "Brka mi moga" - izbor za najljepši brk Noći muzeja. Posjetitelji će odlučiti koji je najljepši brk te će pobjednik biti proglašen u ponoć.
Na Narodnom trgu ispred Etnološkog odjela održat će se "Plesni preformans na temu tkanja" koji će izvesti Zadarski plesni ansambl pod vodstvom Sanje Petrovski. Moći ćete vidjeti i projekciju dokumentarnog filma "Kafić - mjesto konstruktivne dokolice zadarskih srednjoškolaca?" koji je nastao u suradnji Etnološkog odjela NMZ-a i Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru, u suradnji s prof. Olgom Supek.
U suvenirnici ćete moći nabaviti kataloge i suvenire Narodnog muzeja Zadar.


U Galeriji umjetnina, u Medulićevoj 2, moći ćete pogledati projekciju dvd-a "Zadarske pedesete" u objektivu Ante Brkana. Izložbu dječjih radova koji su nastali u radionicama organiziranim u povodu izložbe Ivana Meštrovića "Zahvalimo njoj" te izložbu "Primjeri dokumentiranja muzejske građe i dokumentacije u NMZ" koju je postavila Dokumentacijska služba NMZ.

Gradska loža koja se nalazi na Narodnom trgu dočekat će svoje posjetitelje izložbom "Idemo na kavu". Radi se o autorskoj izložbi etnologinje dr.sc. Zvjezdane Antoš iz Etnografskog muzeja u Zagrebu u suradnji s Etnološkim odjelom NMZ-a.

U Kneževoj palači (Poljana Šime Budinića) NMZ pripremio je otvorenje dviju izložbi. U 20:30 je otvorenje izložbe "Nagrađena hrvatska arhitektura 1961-1989" autora Miljenka Bernfesa, UHA u prostoru Kneževe krletke. U 21:00 je otvorenje izložbe autora Maria Tomasa "Ponosni oblici" - izložba modernističke kompozicije u Koncertnoj dvorani na prvom katu.

Prirodoslovni muzej NMZ priredio je izložbu "Flora i fauna Jadrana" i moći ćete vidjeti film "Terra Incognita" prema scenariju Drage Marguša o podzemlju NP Krka. Projekcija filma održat će se u Galeriji umjetnina (Medulićeva 2).

FOTO: TZZADAR