LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kulturni program

Problemi s kulturom u SC-u: Klubvizija tvrdi da se prisilno morala iseliti, Bošnjak kaže da je nitko nije ukinuo

Početkom 2019. godine Studentski Centar u Zagrebu je nenajavljeno i bez obrazloženja prekinuo suradnju s Klubvizijom SC-a, te smo u iznimno kratkom roku bili prisiljeni iseliti iz prostora MM centra. – poručuju iz Klubvizije.

Početkom 2019. godine Studentski Centar u Zagrebu je nenajavljeno i bez obrazloženja prekinuo suradnju s Klubvizijom SC-a, te smo u iznimno kratkom roku bili prisiljeni iseliti iz prostora MM centra. – poručuju iz Klubvizije.

Klubvizija Lab na svojoj je Facebook stranici u utorak, 29. siječnja, objavila vijest kako nakon 10 godina postojanja i njegovanja nezavisne filmske scene više ne čini dio programa Studentskog Centra u Zagrebu. Osim one na Facebooku, nema službenih objava na stranicama SC-a, a ni na stranicama MM centra.

Klubvizija Lab, sa sjedištem u MM centru, jedini je laboratorij u Hrvatskoj za ručno razvijanje filma, s ciljem edukacije o filmu i fotografiji. Pokrenuta je u sklopu Kulture promjene, kako bi svim zainteresiranim polaznicima omogućila osposobljavanje za rad. Nudili su programe, jedni od rijetkih u Hrvatskoj, u čijem je sklopu publika mogla vidjeti filmove na originalnom 16 mm, Super 8 i 35 mm filmskom formatu. Za vrijeme svog dugogodišnjeg postojanja Klubvizija je mnoge polaznike učila o filmu, njegovim čarima i pružala uvid u sve poteškoće njegova stvaranja. Nizom predavanja, radionica i projekcija prenosila je znanje i iskustva na mlađe generacije i tako razvijala umjetnički potencijal i poticanje timskog rada. Članom se postajalo sudjelovanjem na radionicama, uz kasnije dobivanje mogućnosti korištenja opreme za vlastite projekte. Nedugo nakon osnivanja postaju jedan od laboratorija uvršten mrežu svjetskih nezavisnih filmskih laboratorija, a tijekom deset godina rada njihovi su se edukativni programi uklapali u ugledne projekte kao što Festival eksperimentalnog filma i videa  25 FPS. Članovi nisu očekivali prestanak suradnje kluba i SC-a te su njime iznenađeni. 

Početkom 2019. godine Studentski Centar u Zagrebu je nenajavljeno i bez obrazloženja prekinuo suradnju s Klubvizijom SC-a, te smo u iznimno kratkom roku bili prisiljeni iseliti iz prostora MM centra. – poručuju.

Sanacijski upravitelj SC-a, Mirko Bošnjak, tvrdi kako nitko nije „ukinuo“ Klubviziju te da ju je Centar cijelo vrijeme podržavao.

Sve vrijeme trajanja SC je podupirao program Klubvizije logistički, financijski i kadrovski. Pa ni ove godine nitko nije „ukinuo“ Klubviziju. Ona je dio nezavisne kulturne scene i kao takva može i treba aplicirati na fondove i institucije koji financiraju nezavisnu scenu. Po odobrenim sredstvima svoje programe može dijelom ili u cijelosti realizirati kroz program Kulture SC-a, pod istim uvjetima pod kojima i drugi sudionici nezavisne kulturne scene i dan danas realiziraju svoje programe u prostorima SC-a, a ti su uvjeti izrazito naklonjeni tom segmentu kulturnog života i ponude Zagreba, posebice kada je riječ o sadržajima koji su u dosluhu sa sveučilišnom studentskom populacijom.

Kada je u pitanju kultura unutar SC-a, ovo nije prva promjena u posljednje vrijeme. Još krajem srpnja, na prijedlog sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka, Uprava je smijenila Natašu Rajković s dužnosti pomoćnice ravnatelja za kulturu SC-a. Rajković je, podsjetimo se, bila autorica programske koncepcije Kultura promjene kojoj je glavni cilj bio omogućiti osamostaljenje umjetnika, podupirati nezavisnu scenu i omogućiti mladim autorima rad, istraživanje i umjetnički razvoj. Mnogi su veliki umjetnici započeli upravo u okviru Teatra &TD, a među njima su Miran Kurspahić, Oliver Frljić, Ivica Buljan, Bobo Jelčić i drugi. Ganz novi festival, koji je djelovao u sklopu programa, posljednji put održao se u rujnu prošle godine

Članovima Klubvizije preostaje potražiti novo mjesto gdje će moći njegovati ono što su dosad radili i uspijevali održavati u Studentskom Centru.

Trenutno tražimo novi prostor u kojem bismo dugoročno smjestili opremu, postavili tamnu komoru i nastavili naše programske aktivnosti. I dalje se planiramo baviti edukacijom o analognom filmu i podržavati autore i umjetnike zainteresirane za rad na filmskoj vrpci u realizaciji vlastitih filmskih i multimedijskih projekata. Želja nam je sačuvati jedinstvenu ulogu Klubvizije kao jedinog hrvatskog filmskog laboratorija uključenog u međunarodnu mrežu filmskih laboratorija, čija dragocjena znanja, resursi i vještine čuvaju bavljenje analognim filmom za čitavu zajednicu. ističu.

FOTO: DAMIR ŽIŽIĆ