LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski.hr recenzira

„Prije nego što se kava ohladi” – previše pravila, premalo vremena!

„Prije nego što se kava ohladi” hit je roman japanskog autora Toshikazua Kawaguchija u kojemu se postavlja pitanje što bismo napravili kada bismo mogli putovati kroz vrijeme, makar na nekoliko minuta.

„Prije nego što se kava ohladi” hit je roman japanskog autora Toshikazua Kawaguchija u kojemu se postavlja pitanje što bismo napravili kada bismo mogli putovati kroz vrijeme, makar na nekoliko minuta.

Zamislite da možete putovati kroz vrijeme, ali pri tome morate slijediti stroga pravila jer ćete u protivnom platiti visoku cijenu. Zavirite u mali kafić Funiculi Funicula i upoznajte likove koji su upravo to napravili. Ovaj hit roman preveden je i na hrvatski jezik, te dolazi u nakladi Egmont


S kazališnih dasaka do knjige


Prije nego što se kava ohladi izvorno je napisana kao kazališni predložak. S obzirom na uspjeh predstave, Toshikazu Kawaguchi odlučuje se adaptirati kazališno djelo u roman koji izlazi 2015. godine. U samom romanu vidljivi su tragovi teatralnog stila pisanja, ali ne utječu na kvalitetu i dojam čitanja.


Foto: Ivana Županović / Studentski.hr


Mali kafić s jednim iznenađenjem – putovanje kroz vrijeme!


Dobrodošli u Funiculi Funicula, mali kafić u Tokiju, koji služi kavu od 1874. godine. Osim malih izmjena i renovacija, zadržava svoj šarm već 140 godina. Upoznajemo se s trenutnim vlasnicima Kei i Nagare, te konobaricom Kazu, kao i stalnim gostima Hirai, Fusagi i Kohtake koji se ondje osjećaju kao kod kuće.

Funiculi Funicula nije uobičajen kafić. Naime, ako sjednemo na određeno mjesto u kafiću, ono nas može transportirati kroz vrijeme. Naravno da sve ne bi bilo toliko jednostavno, za putovanje kroz vrijeme moramo slijediti niz strogih pravila, od kojih je najvažnije:

– Kad budete u prošlosti, morate popiti kavu prije nešto što se ohladi.

Putovanje kroz vrijeme počinje kada konobarica Kazu izrekne sva pravila i ulije kavu u šalicu. Osoba koja putuje kroz vrijeme, dakle, mora popiti kavu prije nego što se ohladi. Ako se pravila ne ispoštuju, osoba će postati duh i zauvijek će ostati zarobljena u kafiću.

Knjiga je podijeljena u 4 poglavlja (Ljubavnici, Bračni par, Sestre, Majka  i dijete) koja su međusobno isprepletena. U ta 4 dijela, Kawaguchi predstavlja 4 različita lika koji su spremni na sve, samo kako bi dobili još jednu priliku za razgovor s njihovim bližnjima koji su tako blizu, ali tako daleko.


Postoje li čarobni kafići?


Prije nego što se kava ohladi isprepleće elemente fantastike sa stvarnošću, i u fokus stavlja priče o ljudskim odnosima i propuštenim prilikama. Čarobni kafići, nažalost, ne postoje, ali Kawaguchi tom knjigom želi poručiti nešto važno. Ono što želi poručiti je da cijenimo vrijeme koje provedemo s onima koji su nam najbliži, kako kasnije ne bi žalili za propuštenim prilikama.

FOTO: PIXABAY