LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za ljubitelje filma

Prijavite se na radionicu za kinooperatere

Zaljubljenici u kinematografiju od 23. do 25. rujna moći će naučiti nešto više o teoriji i praksi rada kao kinooperateri. Osim početničke, tu je i napredna radionica, a moguće je pohađati obje ili samo jednu.

Zaljubljenici u kinematografiju od 23. do 25. rujna moći će naučiti nešto više o teoriji i praksi rada kao kinooperateri. Osim početničke, tu je i napredna radionica, a moguće je pohađati obje ili samo jednu.

Svi zaljubljenici u kinematografiju mogu se prijaviti na radionicu za kinooperatere koja će se održati u MM centru (Savska cesta 25, Zagreb) od 23. do 25. rujna. Polaznici će imati priliku raditi s 35 mm filmskom vrpcom i 35 mm projektorom te digitalnim formatima i reprodukcijskim uređajima. Cilj radionice je proširiti znanje o zanimanju kinooperatera te upozoriti na važnost te struke u današnje digitalno doba u kojemu se zatvaraju mnoge kino dvorane, a uporaba filmske vrpce odlazi u zaborav.

Broj kinooperatera postupno se smanjuje, dok je zanimanje filmskog projekcionista gotovo u potpunosti izumrlo. Današnji digitalni projektori pretvorili su filmske projekcije u tehnički posao kojemu nedostaje stručnosti. Dobra stara filmska kultura može se spasiti od propadanja samo informiranjem ljudi o njenoj važnosti i o nužnosti opstanka kinooperatera u modernom vremenu.

Radionicu će voditi Christian Zagler, austrijski projekcionist koji je iskustvo skupljao radom na mnogim filmskim festivalima, a neki od njih su Rotterdam Film Festival, Filmfest Dresden, Transylvania Film Festival i Festival austrijskog filma Diagonale.

Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a cijene radionica kreću se od 350 kn za pojedinačnu do 600 kn za obje. Radionica analognih projekcija je početnička, a digitalnih napredna.

Prijaviti se možete na e-mail kinooperatermm@gmail.com do 7. rujna (s naznakom: Radionica). Prijava treba sadržavati kratki životopis na hrvatskom ili engleskom jeziku, u kojem se trebate osvrnuti na svoje dosadašnje iskustvo rada s tehnikom i filmskom projekcijom, motivacijsko pismo i kontakt (broj telefona i e-mail).

Polaznici će do 12. rujna biti obaviješteni o tome jesu li primljeni. Broj polaznika je ograničen. Radionica će se održati na engleskom jeziku. Program možete pronaći na poveznici.

FOTO: FACEBOOK