LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Omiljene knjige budućih medijskih stručnjaka

Preporuke osječkih studenata: 10 naslova za one kojima je ponestalo ideja za čitanje

Kultura čitanja (kao i pisanja i govorenja) uvijek je poželjna. Čitanjem oplemenjujemo i svoje rječnike. Pročitali ste sve popularne naslove današnjice, ali vi biste još? Osječki studenti predložili su deset odličnih i žanrovski različitih knjiga koje će vas oduševiti.

Kultura čitanja (kao i pisanja i govorenja) uvijek je poželjna. Čitanjem oplemenjujemo i svoje rječnike. Pročitali ste sve popularne naslove današnjice, ali vi biste još? Osječki studenti predložili su deset odličnih i žanrovski različitih knjiga koje će vas oduševiti.

Pogledati film definitivno je lakše prožvakati nego pročitati knjigu od 400-tinjak stranica, pogotovo ako ste studenti koji jedva čekaju leći u krevet i opustiti se uz kakvu komediju ili ljubavni film. Ako ste među onima koji ipak više vole pisanu riječ miris novog izdanja i teksturu papira na jagodicama, zavalite se i uživajte u prijedlozima kolega s Odsjeka za kulturu i kreativne industrije u Osijeku. Budući medijski stručnjaci spremni su s vama podijeliti svoje omiljene izbore za tri, dva, jedan… Sad!

Eric Newby, Kratka šetnja Hindukušom

Ovo je odličan primjer putopisa punog diskretnog humora i ironije, koji potiče na avanturu i istraživanje. Autor priča o svojim i prijateljevim pustolovinama do vrha Mir Samira u sjeveroistočnom Afganistanu koje su završile neuspješno zbog njihovog neiskustva, ali je težište djela na samom putovanju, a ne onome što (ni)su postigli. Djelo je National Geographic uvrstio među 20 najboljih pustolovnih knjiga svih vremena.

Shani Boianjiu, Vječne ratnice

Ovaj kontroverzni roman o djevojkama u izraelskoj vojsci idealan je za sve znatiželjnike koji žele povezati motive odrastanja sa strastvenim prijateljstvima i potrebom za samostalnošću u mračnoj stvarnosti vojničkoga života. Snažne, žedne ljubavi i mira, tri prijateljice provest će vas kroz obuku života u okovima rata.

Susan Ee, serijal Pad anđela

Studenti preporučuju ovaj serijal svima koji uživaju u akcijskim i ljubavnim žanrovima upravo zbog snažne i aktivne fabule, koja se vrti oko anđela koji su se obrušili na svijet i ostavljaju za sobom gotovo uništenu civilizaciju. Radnju osvježava bezuvjetna ljubav tinejdžerice koja će učiniti sve da spasi svoju mlađu sestru.

R. L. Stine, Soba košmara i Ulica straha

Najbolji serijali kratkih horor-priča za čije čitanje nije potrebno puno vremena, a ujedno su i odlična literatura za ljubitelje trilera i tinejdžerske drame uz dodatke strave. Priče su bogate situacijama u kojima je svaka nova rečenica izazov za maštu.

Nina George, Mala pariška knjižara

Studentica treće godine Medijske kulture tvrdi:

– Knjiga koja govori o knjigama, zar postoji nešto bolje? Kao što citat iz knjige kaže: Postoje knjige koje podnose milijuni ljudi. Neke druge podnosi samo stotina ljudi. Čak ima i lijekova, oprostite, knjiga, koje su napisane samo za jednu osobu. Ova je knjiga jedna od onih koju podnose samo određeni ljudi. Knjiga nije za one željne adrenalina i gutače knjiga, već za one željne življenja i otkrivanja citata koji govore o tajnama ljubavi, prijateljstva i života. Za što bolji užitak preporučeno je čitati 5 do 10 poglavlja dnevno, posebice uz čaj za vrijeme obilne kiše i oblačnog vremena.

Jan Dobraczyński, Snaga ljubavi

Roman govori o životu Svetog Josipa. Svi znamo priču o rođenju Isusa i o njegovom djelovanju. No, ovaj roman na temelju Svetog pisma i apokrifnih spisa donosi priču prije priče. Knjiga se preporučuje svim studentima jer nije namijenjena samo vjernicima te se ne mora čitati s vjerskog i religioznog stajališta, već ju je moguće čitati i iz povijesne perspektive. Čitanjem romana možemo si predočiti tadašnje vrijeme i društvo te političko stanje i društvene okolnosti ondašnje Palestine. Uz malo mašte, čitajući Snagu ljubavi možete u glavi sami stvoriti povijesni film.

Jussi Adler-Olsen, Kuća abecede

Što je bolje za opuštanje od učenja od napetog ratnog romana i psihološkog trilera? Radnja je smještena u vrijeme Drugog svjetskog rata, a prati dvojicu engleskih pilota oborenih iznad neprijateljskog teritorija. Pokušavajući spasiti vlastite živote, dvojica pilota preuzimaju identitete svojih neprijatelja (SS službenika), pretvaraju se da su izgubili razum te završavaju u bolnici za mentalno oboljele koja se nalazi u samom srcu Njemačke. Nije potrebno više ništa reći. Ovakvo što se niti pronalazi niti čita svaki dan.

Ray Bradbury, Fahrenheit 451

Ovo je jedno od djela koje je također vrijedno spomena, u kojem su glavni čimbenici ljudske otuđenosti odustajanje pojedinca od interakcije s društvom te od vlastitih ideja, mišljenja i uvjerenja, kao i veliki napredak tehnologije. Ovo je idealan roman za vas ako želite znati kako je to živjeti u svijetu gdje se knjige ne smiju čitati, štoviše, sve se spaljuju.

Dan Brown, Inferno

Znanje stvara ili jednim potezom uništava sve stvoreno. U ovom napetom romanu pratimo opasnu partiju domina, u kojoj odlučujuć potez ima anonimni znanstvenik s malo drugačijim planom za ovaj svijet. Nasuprot njemu je povjesničar koji raspliće klupka zagonetki kako bi došao do rješenja i spasio čovječanstvo od uništenja. Paralelno nas autor kao turistički vodič vodi kroz talijanske gradove umjetnosti, gdje se odvija većina scena. Studentica prve godine kaže da je ovo jedina knjiga koja ju je istinski ostavila bez daha te ju toplo preporučuje ljubiteljima znanstvenih misterija i zagonetki, ali i umjetničkim dušama. Zbog avanture koja ulijeva strah i od koje se znoje dlanovi, bit ćete u stanju preskočiti i jutarnju kavu, samo da biste uronili u novo poglavlje.

Robert Ludlum, Holcroftova pogodba

Vrlo zanimljiv roman, ujedno i prvi dio trilogije, u kojem je glavni lik sin nacističkog genija. Otac mu trideset godina nakon pada Trećeg Reicha ostavlja poseban zadatak te se ubrzo upušta u avanturu i rješavanje pogodbe, ali sva njegova nastojanja u tome prate tragični događaji. Smrt mu je za petama jer oporuka ima i svoju mračnu stranu. Ovo simpatično djelo svakim svojim poglavljem otkriva nešto novo i mami čitatelja da ga s velikim užitkom pročita do kraja.

FOTO: FLICKR/VICTORIACARLSON